Hem » Battle of Botnia, Battle of Botnia 2, Intervjuer, Svensk MMA

Bäck inför Battle of Botnia II

10 december 2009 kl.23:21 av Patrick Jenkinson | 6 kommentarer

På lördag är det dags för andra upplagan av Battle of Botnia och på kortet finner vi bland annat Thomas Bäck som jag blev lite nyfiken på att skaffa mig mer information om. Det jag visste var att hans senaste prestation på första upplagan av den Umeå-baserade galan slutade i en vinst, att det ursprungligen var meningen att Bäck skulle matchas mot Janne ”Jamba” Elonen-Kulmala som tyvärr skadade sig och att en värdig ersättare hittades i skotten Mark Connor. Senast jag såg Connor gick han match mot Musse Hasselvall och förlorade via domslut men har sedan dess vunnit två matcher. För att få veta mer om Bäck valde jag att gå direkt till källan och ställde några frågor.

Berätta om din kampsportsbakgrund
Förutom några pass taekwondo för länge sedan så startade mitt kampsportutövande 1998 när jag började på Umeå Shootfightings första nybörjarintag (där även en 16-årig Troèng fanns) och där är jag fortfarande. Klubben har bytt namn men all min träning har skett i dess regi.

Hur skulle du beskriva dig som fighter?
Med ett ord: Herpes! Jag är bara farlig vid hudkontakt. Men utöver det så är det väl min envishet och min relativt oortodoxa grappling som mitt game bygger på.

Jag förstår att du drömt något särskilt vid ett tillfälle när du blev utstrypt under en match, kan du berätta?
Det var på den gamla tiden under en oldschool-bitchslap-shootfightingmatch mot Jonas Jensen, hela matchen tog under en minut. Jag golvade honom med matchens första slag han fick räkning, han såg groggy ut när matchen fortsatte så jag kände mig segerviss. Men någonstans i mitt förtida firande stack jag mitt huvud i hans armhåla och han tackade och tog emot med stängda armar i form av en giljotin som ledde till ett livslång medlemskap i ”Tap or Nap” klubben. Vilket då leder oss till min dröm där jag hamnade mitt i ett tv-inslag om ett hus ute på en plöjd åker ute på landsbygden med rimfrost på marken. Inslaget var komplett med reporter och kameraman men tyvärr hade jag inget ljud till drömmen men jag upplevde det som ett ganska långt program.

När jag sedan kvicknade till såg jag domaren Markos ansikte och en dam som höll mig om ansiktet och i ögonvrån min motståndare. Då gick det upp för mig att jag skulle gå match men va fan gjorde damen in i ringen och varför låg jag ner? Sedan vände jag blicken ner mot publiken och längst fram satt en ung tjej med händerna för ansiktet och såg på mig med uppenbar panik i blicken, då uppstod tanken att kanske matchen har varit och jag kanske inte vann vilket senare visade sig stämma rätt bra.

Något speciellt du jobbat på inför matchen på Battle of Botnia II?
Alla som sett min förra match vet ju att min kondis total-dog efter rond ett. Jag skyller lite på en antibiotikakur mot svinkoppor som jag käkade samma vecka som matchen men konditionen har alltid varit ett aber för mig. Så jag har tränat mycket kondition samt sparrats mycket för att hitta ett någorlunda avslappnat stående så jag inte spänner mig och tar slut efter två rallarsvingar.

Enligt en källa har din teknik ”på backen” präglats av att du under ditt första träningsår endast tränat med killar som var mycket tyngre. Hur har du det med sparringen egentligen?
Under dom fyra första åren som jag tränade så var nog medelvikten runt 90 kilo  på de övriga klubbmedlemmarna så jag har ofrivilligt formats ganska mycket efter detta faktum. Detta har lett till att jag har inget emot att ligga på rygg och brottas för där är jag van att vara, men speciellt inom MMA så vinner man inga matcher på rygg om man inte låser ut motståndaren. Jag försöker aktivt träna bort dessa ”ovanor” men blir man trött så kryper de fram. Men de sista åren har klubbens medlemsantal ökat enormt mycket och med den påföljd att det har blivit en jämnare spridning i kroppsvikter. Men dom riktigt lätta killarna är ändå för få. Men vi har fått ihop ett litet gäng som ligger runt 70 kg som tränar hårt. Speciellt David Häggström har jag sparrats mycket med inför matchen, han går i samma viktklass på samma gala och är en sparris-formad best.

Vad vet du om din kommande motståndare?
Mark Connor är en markkille som jag och vi är ganska lika till vår längd så allt tyder på ett grävlingsgryt-slagsmål. Hans alla förluster kommer på domslut så också mina så det blir tufft. Men någon måste vinna och jag har inget emot att ta på mig den rollen men kan vara att han ämnar vara obstinat.

Vad gör du när du inte tränar MMA?
När jag inte tränar MMA. Så jobbar jag eller så sover jag ,inte så glamoröst men det är ganska nära sanningen. Det blir lätt så med heltidsjobb, två hundar samt hålla i träningarna för nybörjarna.

Något mer du vill säga?
All makt åt Tengil!

6 kommentarer »

 • Fredrik skrev:
  10 december 2009 kl. 23:24

  Han har ett bra språk, hoppas han är lika bra på att slåss!

 • Charles skrev:
  11 december 2009 kl. 01:28

  Verkar som en sjukt skön snubbe, synd att man inte bor kvar i björkarnas stad längre så man kunde ha sett BoB 2.

 • Atne skrev:
  11 december 2009 kl. 15:02

  WAR! Mr.Bäck!

 • björn skrev:
  11 december 2009 kl. 16:49

  bäcks truckermustasch kan ju vara det stiligaste som kommit från norrland någonsin.

 • MMABloggen » Blog Archive » Battle of Botnia II – Mitt perspektiv skrev:
  15 december 2009 kl. 02:14

  [...] får sig ett gott skratt. Corassani ler mot publiken och han är kanske på samma plogade åker som Bäck en gång besökte. Buchinger är mycket besviken när vinsten tilldelas göteborgaren och delar av publiken buar. [...]

 • MMABloggen » Blog Archive » Årets intervjuer skrev:
  28 december 2009 kl. 13:10

  [...] fighters Thomas Bäck Eddy Bengtsson Rami Aziz Nicklas Bäckström Martin Wojcik Hamid Corassani Assan Njie August [...]

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.