Hem » Närbild, Svensk MMA, UFC

En boxares syn på Alexander Gustafsson

7 oktober 2009 kl.10:27 av Teddy Stenmark | Inga kommentarer

Vår vän Teddy Stenmark fortsätter att analysera fighters stående stil ur en boxares synvinkel, läs hans tidigare text om Nick Diaz här. Denna gång tittar han närmare på vår svenska stjärna Alexander Gustafsson, läs vidare för att se vad han kom fram till.

Tungviktsboxningen i svensk amatörboxning (supertungvikten) är svag för närvarande även om vi har några hyfsat lovande unga grabbar i Adrian Granat, Robin Håkansson och David Loy. Det är lite trist med tanke på att den blågula amatörboxningen de senaste årtionden fostrat så stora stjärnor som Håkan Brock, Anders ”Lillen” Eklund och Attila Levin för att nämna några.

Jag skulle därför vilja påstå, utan att överdriva, att MMA-fightern Alexander Gustafsson, aktuell med sin debut i UFC 105 i Manchester ganska snart (efter några månader), med rätt träning skulle ha klivit fram och knipit landslagsplatsen i supertungvikt. Detta mitt framför ögonen på alla dessa seriöst satsande grabbarna och det är rätt anmärkningsvärt faktiskt.

Han har ju, som ni alla säkert känner till, redan spöat förra årets svenske mästare David Loy och det genom att bara köra den grejen (amatörboxningen) som ett litet fräckt sidospår i sin MMA-satsning. Jag önskar att svensk amatörboxning hade haft resurser och pengar att satsa på en sådan kille som Alexander Gustafsson. Då hade vi på nytt haft ett affischnamn att bygga galor kring, det har vi inte riktigt idag tyvärr.

Han är högexplosiv och färgstark, vilket är ytterst ovanligt. Naturligtvis är han förstås oändligt mycket bättre i MMA än boxning. Det är ju trots allt där han hör hemma, fast det hade varit riktigt kul ändå att få uppleva en seriös satsning från hans sida på amatörboxningen något år eller två och sett hur långt det hade räckt. Jag tror det hade räckt ganska långt faktiskt. Gustafsson har alla förutsättningar, han är ju en fenomenal striker med en till synes medfödd slagkraft i båda nävarna. Han rör sig bra och har långa armar, ungefär samma typ av kroppsbyggnad som sjuttio och åttiotalsboxaren, Roger Andersson från Stockholm.

En numera nästan glömd gestalt i svensk amatörboxning som tyvärr avled alldeles för tidigt för några år sedan och precis som Gustafsson hade ett grymt nyp i nävarna (tog brons på EM i Köln 1979). Jag skulle väl begå harakiri som boxningsmurvel om jag påstod att Gustafsson har samma känsla som Andersson men det finns några inslag i Gustafsson pugilistiska repertoar som påminner lite grann om hans, det är smickrande skall ni veta, för Roger var en fulländad tekniker. Jag skall naturligtvis med stort intresse följa Gustafssons UFC-äventyr, jag tror att han kommer göra succé.

Teddy Stenmark
boxningsarkivet.net

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.