Hem » Krönikor, Svensk MMA

En framtida nationaldag

6 juni 2009 kl.15:05 av Joakim Borgudd | Inga kommentarer

Idag är det den svenska nationaldagen och passande nog är det fotbollsderby ikväll. Svenskarna ska fira nationaldagen med att möta danskarna i en avgörande match i VM-kvalet. Att nationaldagen förknippas med sport och idrott, främst fotboll känns nästan naturligt. Jag har ingenting emot det och jag kommer också vara en av de som sitter bänkade framför teven i den nationella yran ikväll. Men jag kan inte låta bli att drömma lite om ett framtida Sverige där det är en annan sport som dominerar.

Tänk er soligt väder och ett fullsatt Råsunda. Men istället för fotbollsmatch är det dags för titelmatch i MMA. Flaggorna viftar, barnen har små handskar på händerna och bär plakat med sina idolers namn. Media jämför matchen med Ingemar Johanssons legendariska match på Ullevi hösten 1958 och tusentals fans mötte vår stjärna på Arlanda efter det sista träningslägret. Och man förutspår dessutom att en imponerande seger kan resultera i ett bragdguld. I alla fall om man ska tro bilagorna om matchen som de stora tidningarna givit ut veckan före matchen. Dessutom finns statsministern självklart på plats på arenan som den stora supporter han är.

Jag är medveten om att det bara är en drömbild och jag är tveksam till att MMA kommer få samma status som fotboll. Men arbetet mot acceptering och status har i alla fall börjat. Det finns ett förbund, ett reglerat tillstånd och eldsjälar som arrangerar galor över Sverige. Dessutom har vi mediafavoriter som Musse Hasselvall och en alltmer växande nyhetsbevakning. Och finns en ny generation beredda att erövra världen, så vi har i alla fall kommit en bit på vägen. Och 10 år framåt i tiden kommer vi förhoppningsvis se tillbaka på hur det var år 2009 och minnas hur liten sporten var. Det har redan hänt mycket på de år jag följt sporten och utvecklingen går bara snabbare för varje år.

Vid närmare eftertanke är mitt scenario kanske inte helt otroligt, kanske blir det bara ett fullsatt Globen istället. Men är inte MMA utomhus bara en dålig idé ändå? Och de där tidningsbilagorna kanske bara blir en helsida, men vad gör det? Det viktigaste är ju att fansen finns där. Jag är övertygad om att MMA kommer att bli en accepterad sport i Sverige och det är något vi alla är med och jobbar för. Och jag hoppas vi ses i en fullsatt arena inom en inte alltför avlägsen framtid, tills dess får vi nöja oss med fotboll på nationaldagen.

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.