Hem » Närbild, UFC

En hatad superstjärna

2 juli 2009 kl.00:23 av Joakim Borgudd | En kommentar

Den 11 juli är det dags för UFC 100 som ni alla vet. Och förutom två titelmatcher och en stormatch i mellanvikten debuterar den störste asiatiska stjärna vi sett i UFC. Killen är självklart Yoshihiro Akiyama, superstjärnan som är gud i Korea och hatad av många i Japan.

Akiyamas dragningskraft i Japan är nästan lika stor som Kid Yamamoto och hans roll är därför oerhört viktig om UFC ska lyckas ta sig in på marknaden i Japan och på sikt Sydkorea. Men först måste han ta sig förbi Alan Belcher som redan spöat en koreansk stjärna i form av Denis Kang. Och han är en kille man inte riktigt vet var man har, då han vunnit mot bra killar men samtidigt har en del förluster mot mindre bra motstånd.

Akiyamas koreanska namn är Choo Sung-Hoon men hans familj har levt i Japan i fyra generationer. Han representerade också både Korea och Japan i Judo, men har ändå haft svårt att bli accepterad av en del japanska fans. Det här är kanske något som är svårt att förstå för oss men ursprunget har en väldigt stor roll i Japan, särskilt med tanke på rivaliteten mellan Japan och Korea. Men det hela har gjort att Akiyama i Japan blivit en stjärna som fansen älskar att hata.

Den 33 år gamla Akiyama har sin bakgrund i Judo och han har bland annat en titel från de Asiatiska mästerskapen 2001. Samt titlar flera internationella turneringar, bland annat den mycket prestigefyllda Paristurneringen. Och så här beskriver min gode vän och före detta landslagsjudokan Mikael Marffy sitt möte med honom.

”Redan som judoka var Akiyama enormt populär och på VM i Judo 2003 i Japan hade han den absolut största klacken. Ett par tusen fans som skrek och hejade när han tävlade. Det fanns till och med anställda personer som stod med ryggen mot matcherna och bara var där för att tagga fansen. Jag träffade honom utanför tävlings arenenan. Skakade hans hand och sa att jag såg upp till honom och att hans judo var fantastisk och att jag önsakde honom all lycka. Han var verkligen en explosiv och teknisk fighter med många vinnande kast i bagaget.

Akiyama slutade med Judo 2003 och hans debut i MMA kom året därpå och då var det ingen liten kille han mötte. På nyårsgalan som hölls av K-1 mötte han nämligen den gamle proffsboxaren Francois Botha som han besegrade via ett armlås. Detta trots att Botha vägde drygt 30kg mer än honom. I hans andra match blev han utslagen av den nästa lika store Jerome Le Banner men den förlusten är också hans enda i karriären. Efter det vann han 8 raka matcher i K-1, bland annat mot Melvin Manhoef.

Det öppnade upp för en supermatch mot japanernas favorit, Kazushi Sakuraba. Den gick på nyårsafton 2006 och Akiyama vann via TKO, men under matchen hade Sakuraba flera gånger ropat att hans motståndare var halkig. Efter matchen undersökte man också detta och det kom fram att Akiyama använt hudkräm inför matchen, något som han själv säger var för hans torra huds skull. Men det resulterade i att hans diskades och matchen dömdes som ”no contest”. Och efteråt hade de japanska fansen definitivt fått någon att hata.

Efter avtjänad avstängning togs han ändå till nåder och gick en match mot Denis Kang i Korea. Där överraskade han alla genom att knocka Kang fullständigt i den första ronden. Efter det var det dags för den andra kontroversiella matchen i hans karriär, en match mot Kazuo Misaki. Den gick på nyårsafton 2007 och var till stor del ett stående krig. Till sist blev han nerslagen av Misaki och när han försökte komma upp igen blev han träffad av en huvudspark och blev knockad. Men efteråt lämnades det in protester och då reglerna för organisationen Yarennoka sa att huvudsparkar inte var tillåtna mot en motståndare som var nere dömdes matchen till en ”no contest”. Detta eftersom Akiyama bedömdes ha en hand i mattan. Men detta gjorde knappast honom mer populär hos de japanska fansen.

Sen dess har Akiyama gått två matcher för DREAM mot mediokert japanskt motstånd där ha vunnit via submission utan att direkt glänsa. En del säger att han inte har varit sig själv sen knocken mot Misaki medan en del menar att det är motståndet som inte varit tillräckligt bra.

Rent stilmässigt skiljer sig Akiyama från många andra judokas som bytt till MMA. Han är inte som Karo Parisyan som visar upp höga kast utan använder sin judo till andra saker. Precis som Hector Lombard använder han ofta sin balans och explosivitet till att hålla sig stående och använda sin tunga händer. Och de gånger han tar sig ner på marken ser han oftast till att hamna i bra postion för att jobba med slag för att sen kunna sätta en submission.

Självklart är det svårt att veta exakt var han står eftersom han inte mött någon vettig motståndare sen nyårsafton 2007. Men jag tror absolut att han kan lyckas i UFC. Det är svårt att gilla historien med hudsalvan, men samtidigt är han något i stil med kampsportens David Beckham. En idrottare som kombinerar, fåfänga och kändisskap med att vara en grym kampsportare, eller fotbollspelare i Beckhams fall. Och vi får se om han lever upp till sitt smeknamn ”Sexyama” när det är dags för UFC 100.

En kommentar »

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.