Hem » Närbild, UFC

En legend som vägrar lägga av

28 mars 2009 kl.10:19 av Joakim Borgudd | Inga kommentarer

Dan Severn är född 1958, han fyller alltså 51 senare i år. Han debuterade 1994 på UFC 3 och skulle senare vinna titeln där tre gånger. Det intressanta i historien är att han 2008 gick fyra matcher och året innan gick han hela 7 matcher. Om man sen fortsätter att kolla i hans record ser man att han ända sen debuten gått som minst tre matcher, de flesta åren betydligt fler. Vad sägs om 12 matcher 2004 då han var 46 år gammal? Man kan ju undra hur killen har lyckats hålla sig hel alla dessa år. Med nästan 100 professionella matcher och dessutom en parallell karriär inom wrestlingen under många av de åren kan man inte bli annat än imponerad.

Jag skriver inte det här för att Dan Severn är en fantastisk fighter, han har inte mött någon vettig fighter på många år. En match mot James ”The Colossus” Thompson 2004 är den senaste jag hittar där han mött en någorlunda känd fighter. Men oavsett det kan man inte undgå att imponeras av en kille som lyckas gå så många matcher och dessutom faktiskt vinna större delen av dom, även på senare år.

Severn var den förste värdsklassbrottaren som äntrade oktagonen och han tog sig till finalen på UFC 4 där han förlorade mot Royce Gracie. Men i återkomsten på UFC 5 erövrade han för första gången titeln. Man kan alltså säga att Severn banade vägen för killar som Mark Coleman och Don Frye som senare blev dominerande i organisationen. Han är dessutom invald i UFC:s hall of fame och trots allt det här har han alltså fortsatt fightas i alla år. Sen ungefär tio år han han dessutom drivit kurser i självförsvar och startat träningscenters.

På senare tid har han förlorat två raka matcher, senast i januari i år. Frågan är när han går match nästa gång, det känns onekligen som att det inte kommer dröja länge. Han har för länge sedan passerat sitt bäst före datum. Men han har kanske till skillnad från en del andra fighters från samma generation insett sina begränsningar och undvikit att försöka hävda sig på större galor på senare år. Och måste man inte se Dan Severns långa karriär som en kärlek till sporten? Mer pengar skulle han antagligen kunna tjäna på andra sätt.

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.