Hem » Fighter Extreme, Reportage, Svensk MMA

Fighter Extreme – Kampsportmarathon

8 december 2009 kl.07:33 av Teddy Stenmark | 3 kommentarer

Under andra advent ägnade jag drygt fyra timmar ägnade åt kampsport och fighting. Kampsportsevenemanget Fighter Extreme gick nämligen av stapeln på Fitnessfestivalen ´09 på Svenska Mässan i Göteborg och om det är kampsport i min hemstad så är jag naturligtvis på plats, så är det bara. Jag vill ogärna missa en sådan begivenhet.

Vad jag kom dit för var egentligen de två avslutande fighterna där svenskarna Christoffer Svensson och Victor Cheng skulle gå match i MMA (professionell) mot två ditresta tyskar. Hur bra de tyska motståndarna var är lite svårt att säga. Svensson fick i alla fall en kort kille vid namn, Dominik Tschense, hyfsad defensivt och med skapliga attacker stående.

Nästan direkt i en tillkrånglad situation åstadkom han ett ”cut” på Svenssons ögonbryn och läkaren tillkallades. Efter noga avvägning fick han dock fortsätta och svensken tog då det säkra före det osäkra och klappade helt sonika ut tysken, en ordentlig karamell susade in på Tschenses haka, föll ihop gjorde han, och sedan var han ett lätt offer för Svensson (seger på RSC1). Victor Cheng då, hur var han? Jo han visade verkligen mot sin opponent, Sebastian Baron, hur bra han är. Chng var väldigt allround och kvick och kom rätt snabbt i en dominerande position och hittade efter några slagväxlingar stående rätt med en submission på golvet och avgjorde. Det hela var över innan man ens hunnit studera Baron ordentligt. Bra gjort av MMA-proffsen får jag säga.

Fighter Extreme bestod för övrigt till större delen av SM-matcher i Shootfighting, kamper i Muay Thai och submission wrestling. När det gäller Shootfightingdelen så fanns det några ganska så bekanta namn för oss MMA-fans i startfältet bl.a. Kristoffer Murén (MMA-proffs) som tog SM-titeln på vikten -70kg. Han dominerade en fartfylld match mot kompetente Onur Polat Ceasar MMA och vann med 3-0.

Vidare så fick Gladius Christopher Wassberg in en våldsam strypning (rear naked choke) på Escalates Kim Björnbakk och säkrade SM-tecknet i -76 kg. Björnbakk fick rejält ont, grinade illa men repade sig hyfsat snabbt. Bästa Shootmatchen var tveklöst den mellan Jonatan Westin, Stockholm Shoot och Filip Sandung Gladius MMA (-83kg). Speakern Andreas Bruzelius kallade dessa två kämparna för monster i en klass för sig och det kan jag mycket väl förstå, vilka tuffingar! Det var stenhård slagväxling direkt och Westin blev ganska omgående illa träffad och han gjorde sedan vad han kunde för att reda ut stormen men Sandung var sylvass i uppföljningen och kunde bärga segern på RSC.

Intressant att notera var även det faktum att det för första gången korades en svensk mästare i kvinnlig Shootfighting, pga brist på deltagare har detta inte kunnat göras tidigare men nu fick man kröna en mästarinna på – 60 kg. Åsa Landström från Gladius vann över Jessica Green Spirit Fight Center via en submission i första ronden.

Thaiboxningsmatcherna var av skiftande kvalitet och jag skall väl villigt erkänna att jag är minst insatt i den grenen. Men av någon underlig anledning så var tjejerna bäst denna eftermiddag och häftigast var Maria Olsson -56 kg (Södermalms Shaolin Top Team) som imponerade med sin grymma kondition och säregna förmåga att slå nonstop (hon utdelade överlägset mest slag på hela tävlingen). Linn Wennergren från Fighter Muay Thai var inte dålig men fick fullt sjå att bara försvara sig. Olsson vann överlägset på poäng (3-0).

Roligt var det även att se Fighter Magazines krönikör Åsa Lempert utkämpa en batalj mot FMT:s Linnea Skåpdal. Jag trodde på förhand, lite fördomsfullt, att Lempert skulle vara en risig kampsportare men hon var faktiskt riktigt bra. Rådde på Linnea gjorde hon dock inte. Skåpdal var ett par strå vassare (vikten var -58kg). Jag får väl ägna några rader åt submission wrestling här i artikeln också även om det var svårt att från ringside (jag satt inte på de två första raderna) se ordentligt. En batalj mellan den dekorerade fribrottare Bobby Nejad (GBG MMA) och jiu jutsu specialisten Mikael Knutsson (Gladius MMA) var väl den mest intressanta i den genren. Det visade sig till slut att brottaren Nejad var den skickligare och mest dominante, klar seger för honom.

3 kommentarer »

 • Patrick Jenkinson skrev:
  8 december 2009 kl. 07:48

  Låter som en riktigt bra andra advent…bra jobbat!

 • Joakim Borgudd skrev:
  8 december 2009 kl. 09:23

  Härligt att Cheng och Svensson fick vinster, det lovar gott.

 • Teddy Stenmark skrev:
  8 december 2009 kl. 09:47

  Christoffer Svensson var riktigt grym i sitt avslut, en riktig hårding alltså.Jag tror mycket på honom.

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.