Hem » Närbild, UFC

Framtida titelhållare eller hype?

9 februari 2009 kl.07:08 av Joakim Borgudd | Inga kommentarer

Under helgens UFC fight night pratade Joe Rogan om hur alla beskriver Cain Velasquez som ”the next big thing”, han är långt ifrån den förste. Trots att Cains tre matcher i UFC varit mot blygsamt motstånd pratar nästan alla om potentialen hos killen som vunnit två all-american i brottning. Hur kommer det sig att den här killen får så mycket uppmärksamhet?

Velasquez är en 26 år gammal kille från Arizona som tidigt började med brottning i skolan, där han redan som junior fick stora framgånger. Och som sagt vann han senare All-american två gånger, dessutom vann han 21 matcher rad 2005. Men han har också sagt att han redan som junior funderade på att börja med MMA, men han fick rådet att vänta tills han tagit sin examen och då söka sig till ett bra team. Och när det var klart började han träna på American kickboxing academy, ett team som har lite erfarenhet i brottare som lyckas i UFC. Där tränar bland annat Josh Koscheck, John Fitch, Josh Thomson och Paul Buentello. Just träningen med Buentello kan man ana är en anledning till allt beröm Velasquez fått för sin standup.

Han gjorde debut i oktober 2006 i Strikeforce där han vann på TKO efter knappt två minuter, då hade han bara tränat MMA ett kort tag men visade redan stor potential. Efter ytterligare en match det året, då i Bodog och en lika övertygande seger fick han kontrakt med UFC. Men han bröt handen i matchen i Bodog och den höll honom borta från fighting i över ett år. Under den tiden hann han istället med att träna en del grappling, vilket resulterade i att han vann No gi-VM i BJJ i klassen för blåbälten 2007. Dock är det kanske ingen större bedrift för en brottare av hans kaliber.

När Velasquez sen äntligen fick debutera i UFC gjorde han det bra, mot Brad Morris på UFC 83 i april 2008 behövde han bara två minuter för att få sin tredje TKO. I juli mötte han sen Jake O’Brien på UFC fight night 14. Brottaren O’Brien hade då just förlorat mot Andrei Arlovski men hade innan dess 10 raka vinster med en vinst mot bland annat Heith Herring. Men i matchen fick Velasquez sin motståndare att se ut som en nybörjare och han vann återigen på dryga två minuter, än en gång via TKO.

Efter den vinsten började det ryktas om kommande stormatcher för Velasquez, men samtidigt drogs han med knäproblem. Och i september fick han opereras för en meniskskada vilket tvingade honom att en än gång vila från fighting. Men igår var han tillbaka igen då han enkelt besegrade Dennis Stojnic i andra ronden, där visade han än en gång prov på sin förbättrade standup med en bra blandning av slag, sparkar och knän. Men samtidigt visade sig Stojnic inte vara en värdig motståndare. Men vi får hoppas att nästa match blir ett större test för Velasquez.

Det som ofta sägs om Velasquez är att han har grym kondition, bättre än de lätta killar han tränar med menar en del. Och det såg vi väl i alla fall lite prov på igår, han orkade banka på Stojnic i en och en halv rond utan att mattas alls, dock är det en annan sak om motståndaren slår tillbaka också. Tillbaka till rubriken igen, är Velasquez en framtida titelhållare eller en hype? Med tanke på allt som sagts som honom är det svårt att avfärda hans potential men samtidigt vill jag nog se honom mot riktigt tufft motstånd innan jag bestämmer mig. Där vore Shane Carwin den mest intressanta matchningen, men jag har en känsla att UFC vill se Velasquez på ett huvudkort på en större gala mot lagom farligt motstånd först. Med sitt mexikanska ursprung är han viktig för den stora mexikanska marknaden vilket gör att UFC nog vill vårda honom väl. Inte minst sen Roger Huerta tagit paus och Bellator fighting championship vill konkurrera alla spansktalande MMA-fans.

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.