Hem » Intervjuer, Svensk MMA

Fullt upp i höst för August Wallén

11 oktober 2009 kl.11:23 av Joakim Borgudd | En kommentar

Pionjären August Wallén var med och tog Shootfightingen till Sverige i mitten av 90-talet och har på senare år varit en av de drivande i kampen för tillstånd att arrangera MMA-galor i Sverige. Dessutom är han huvudinstruktör för Gladius MMA i Göteborg som ingår i Shooters MMA som finns över hela Europa.

Som om inte detta var nog är den 40 år gamle Wallén fortfarande aktiv som fighter och går match på The Zone FC ”Bushido” den 7 november. Samtidigt som han tränar inför sin egen mach är tränar han även Alexander Gustafsson i hans satsning mot debuten i UFC den 14 november. Man kan alltså minst sagt säga att Wallén är en upptagen man, men han tog sig ändå tid att svara på lite frågor inför sin egen och Gustafssons match.

Hur många matcher ser du dig själv gå?
Jag tar en match i taget, men jag kör på så länge kroppen håller och det är kul.

Hur funkar det att både träna Gustafsson inför hans debut i UFC samt träna inför din egen match?
Det är tufft fokuseringsmässigt så klart, men i det fallet går hans och övrigas matcher före (det är många som har match nu), jag kör på rutin. Uppläggsmässigt är det bättre än någonsin, jag har verkligen tagit mig tid att utarbeta ett optimalt upplägg och det underlättar mycket när det grundarbetet är gjort, så på det sättet är det lättare. Sparringen är ju på riktigt hög nivå. Det finns alltså både fördelar och nackdelar, men jag tycker att fördelarna överväger, jag har ju alltid coachat samtidigt som jag själv tränar. Det är inte optimalt men jag är coach först!

Något speciellt du jobbar på inför din match?

Först och främst att komma i god form, tekniskt jobbar jag på allt.

Hur går förberedelserna med Alex?

Mycket bra!

Vad tror du om hans chanser?
Jag tycker att det är en bra matchning och Alex chanser är goda, högre än för många nykomlingar i UFC. Men det är en riktigt tuff motståndare och på toppnivå finns det inga lätta matcher, Jag tror på Alex, han har allt som krävs för att gå hela vägen.

Något speciellt ni jobbar på för hans del?

Järnfys är en absolut förutsättning för att kunna tävla på den högstanivån, så vi har börjat där. Sedan bygger vi bort svagheter och slipar styrkorna. Mer specifik än så vill jag inte vara.

Har ni fått in bra sparring?
Det är fördelen med att tillhöra Shooters MMA. Vi har tre sparringläger inbokade inför The Zone FC och UFC och det kommer folk från runt om i Europa. Nu till helgen kommer tex ett rejält gäng från Stockholm Shoot, Klas Åkesson från K3, danskar, Pierre Guillet, Jack Mason och Christian Smith från England med flera.

Vad tror du krävs för att en svensk ska lyckas i UFC?

Talang, vilja, disciplin att träna hårt och utsätta sig för det som är obekvämt, ett riktigt bra upplägg, bra träningskamrater, ett tight team, bra och varierad sparring, möjlighet att träna på heltid, support från sponsorer, vänner och familj och en kompetent och engagerad coach.

Det pratas mycket om att man måste flytta till USA för att få rätt träning, för att kunna lyckas. Dels så tror jag inte att det är sant och dels så får det i längden inte vara sant för det skulle betyda att vi aldrig skulle kunna ha svenska proffs bosatta i Sverige. Självklart måste man kunna leva och träna i Sverige även som proffs annars kommer vi bli helt utarmade. Vad som behövs är att man bygger upp en miljö där det går att fokusera helt på träningen och det är det vi försöker göra. Förutom en mycket välplanerad satsning rent träningsmässigt så är det ett helthetserspektiv som behövs. Vi fixar allt från boende till massage och ekonomiskt stöd och plockar in experter på olika områden som till exempel dietist för kostrådgiving och proffsboxare för specifik sparring. Det gäller att kunna träna som ett proffs innan man har fått ekonomiska förutsättningar att göra det.

Något du vill tillägga?
Jag vill passa på att tacka alla i vårt team Shooters MMA, mina träningskamrater på Gladius som är helt grymma, alla lojala vänner och elever som stått ut med mig genom åren och den fantastiska publiken på The Zone FC som gör det värt varje svettdroppe.

En kommentar »

  • MMABloggen » Blog Archive » Årets intervjuer skrev:
    28 december 2009 kl. 13:11

    [...] Thomas Bäck Eddy Bengtsson Rami Aziz Nicklas Bäckström Martin Wojcik Hamid Corassani Assan Njie August Wallén Musse Hasselvall Bobby Rehman Tor Troeng, intervju nummer två Jörgen Kruth Victor [...]

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.