Hem » Reportage

Gladius MMA

11 oktober 2008 kl.23:38 av Alexander Öhrstrand | Inga kommentarer

Under det tidiga 90-talet bildades klubben Gladius i Göteborg och en viss August Wallén började träna shootfighting. 1996 startade de första nybörjarkurserna och de är en stor del i att klubben har varit så framgångsrik. Jesper Gunnarson hade länge tränat karate, men insåg så småningom att han inte hade den långa smala kroppsbyggnad som krävs för att lyckas inom poäng-karaten. Han snubblade över Shootfighting och tänkte, jag provar. Idag är ordförande på Gladius MMA i Göteborg och den som bjöd in mig att träna ett Elit-pass. Således hade detta potential att bli en höjdarupplevelse…och det blev det.

Jag kom till klubben, som är belägen i centrala Göteborg, ca en halvtimme innan träningen började. Lokalerna är fräscha, det finns en shop med trevlig och söt tjej, och en tv som visade Family Guy för dem som väntade på sina föräldrar eller att träningen skulle börja. Jag kollade och skrattade en stund och gick sedan ner för att byta om. Stämningen i omklädningsrummet var underbar tyckte jag. Den var så lätt och skämtsam, en kille som hette Isac förklarade att han inte använde suspensoar för att han tyckte den var i vägen och dessutom menade han att man vänjer sig vid smärtan efter ett tag. Jag gjorde en referens till blomkålsöron och brosk, alla skrattade och så var jag en del av gänget direkt. Folk frågade vem jag var och intresserade sig för min pjäs och ja, stämningen var kamratlig och otvungen. Jag träffade Jesper som presenterade mig för Isac som skulle vara min personliga coach för dagen. Bara en sån sak får en ju att känna sig nästan generat välkommen. Ca 30 pers ställde alla upp i lokalen, bugade och Jesper presenterade mig och sa med ett leende att jag via mail uttryckt oro över att träna elit passet och att han lovat att de inte skulle döda mig.

Vi värmde upp och började med striking. Det som slog mig med hela passet var att det hela tiden låg fokus på att vara well rounded. Andra klubbar tränar kanske slag och sparkar på måndag och submission på torsdag, med här på Gladius så instruerade Jesper hela tiden om att ”Här kan ni söka takedown, thai-clinch eller kontra med högerkrok. Variera er hela tiden. Dock var det inte fritt svingande som gällde, utan kontrollerade övningar, men alltid öva på hela aspekten av fighting. Från stående till liggande och upp igen. Otroligt lärorikt och roligt. Hela tiden uppbackad av min fantastiska coach Isac, som uppmuntrade, gav råd, visste när han skulle pressa mig och visste när han skulle ge efter. En verkligen shysst kille som alltid hade ett skratt till hands och var väldigt duktig på att lära ut. Ett exempel var när vi tränade på att komma upp från rygg till stående, tanken var att bara scrambla och göra vad som helst för att snabbt komma upp på fötter. Isac lät mig först komma upp ganska lätt, nästa gång låg han lite tyngre, sen visade han mig en teknik, lät mig öva och när jag kunde den och nästan kommit upp en gång, så grep han tag foten på mig. Det är så man lär sig, att hela tiden konstant öka svårighetsgraden. Som när man höjer ribban för hästen lite mer för varje gång. Den övningen låg också i linje med en annan sak som jag upplevde som en hörnsten på Gladius – explosivitet. Alla moment lärde man sig att explodera i. I brottningen, scrambla till rygg, slag och så vidare. Alla övningar var väldigt väldigt roliga, utmanande, dynamiska och kombinerat med fantastiskt coaching jag lärde mig verkligen mycket av dom.

Sen var det dags för fys. På ena sida av lokalen hängde det järnstänger fästa högt upp på väggen. Det som gäller, sa Jesper, är 10 chin-ups, 15 armhävningar och 20 burpies. Efter det gör ni 10 chin-ups, 15 armhävningar och 20 burpies och så håller ni på tills jag säger stopp. Som ni förstår var detta ganska jobbigt, efter 5 minuter ville jag begå självmord. Jag höll på 5-7 minuter till och var sedan redo att ge upp när ett vrål från Jesper hördes. Haauh! Hela gruppen skrek till svar HAAUH! Jesper skrek igen, gruppen svarade och igen och igen, alla fick förnyade krafter och körde på i ett högre tempo. Det var mycket mäktigt.
Till sist var jag helt slut och gav upp och satte mig vid väggen med de som skulle tävla i veckan och som därför var befriande från fysen. Fysen fortsatte i 20 minuter och då och då upprepades krigsropen, folk ställde sig upp och uppmuntrade varandra att inte ge upp. När jag satt där, genomsvettig, med mjölksyra i precis varenda muskel, tittade ner mot den åttasidiga buren där folk sparrades för fullt och såg 30 stycken hårda män med rippade kroppar och hörde stridsropen klinga mellan väggarna tänkte jag för mig själv: ”-Det var såhär det såg ut på antikens Gladiator skolor”. När mördarfysen var över, samlades alla i en ring, Jesper informerade de som skulle tävla i stockholm att ta med mat, håll koll på vikten mm, sen satte alla sina händer i mitten och ropade 1, 2 ,3 GLADIUS!
Och så var passet slut.

Jag pratade med Jesper om vad som krävs för att träna MMA och vad som krävs för att tävla, och han sa uppoffring. Att komma till träningen oavsett om det regnar, att hålla koll på kosten att inte dricka alkohol. Jespers favvo fighter var Randy Couture, för han smarta gameplans, hans uthållighet och förmåga att alltid vinna även om det inte var på det mest underhållande sätt. Isac gillade Diego Sanches lite av samma orsaker (kanske inte för smarta gameplans) men att han vann till varje pris.

De reportrar från Göteborgs Posten som varit där var mycket imponerade. Det var första gången de sett MMA och de var så imponerade av det fysiska. Fotografen sa att han aldrig sett en sport som krävde så mycket fysik. De bistog mig även med foto, då jag glömt min egen kamera.

Så för att summera; detta var en kanonsuperduper upplevelse. Ni som bor i Göteborg som letar efter en klubb som är seriös, har intressanta träningar, härlig stämning med mycket practikal jokes och som tränar på att vara well-rounded, explosiva, och som är framgångsrika i tävlingssammanhang, ni bör ansluta er till Gladius MMA.

Tack till Jesper, Isac och alla andra på klubben.

Tack för att ni läste.

Mvh//Alexander

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.