Hem » Intervjuer, Superior Challenge, Svensk MMA

Ilir Latifi gör debut

23 oktober 2008 kl.11:36 av Joakim Borgudd | Inga kommentarer

Superior challenge ”Resurrection” mot slovaken Roman Mihocka. Senast den 6 september gick han en amatörmatch i Köpenhamn mot den danske jätten Christian Colombo. Dessutom var han planerad att gå match på första Superior challenge, men då skadade sig hans motståndare.

Nu gör Ilir från Malmö ett nytt försök till proffsdebut. Han är 25 år gammal och har varit en av sveriges mest lovande brottare och men på grund av skador fick han aldrig riktigt chansen i landslaget trots medaljer på SM och andra tunga meriter. Därför får vi nu chansen att se 100kg brottare i ringen, vilket blir en svår match för vem som helst. Och han har goda anlag, storebror Arben Latifi är en av pionjärerna inom svensk MMA med bland annat en vinst mot David Bielkheden år 2001. Vi på MMAbloggen är glada att Ilir tog sig tid att svara på lite frågor över telefon inför helgens match.

Har du lagt brottningskarriären helt åt sidan?
Jag har lagt av helt med brottningen och mina meriter är bland annat ett par SM-medaljer samt vinster i ett par internationella kvaltävlingar.

Vad jobbar du med?
Jag jobbar på Lugna gatan med ungdomar och som personlig tränare. Och jag har pluggat tre år i Stockholm på Idrottshögskolans tränarlinje.

Hur kom du in på MMA?
Jag hade varit sugen länge, men det var brottningen som var i fokus. Men jag började träna lite på Pancrase parallellt med brottningen när jag bodde i Stockholm. Sen ändrade man lite regler i brottningen och då var det inte lika kul längre så blev det bara MMA istället. Men jag har också tävlat i ADCC, jag vann den europeiska uttagningen 2004.

Hur kändes matchen senast i Danmark?
Det var massa strul inför matchen, jag hade skrivit på för en proffsmatch, men sen när jag kom dit visade det sig vara en amatörmatch. Dessutom skulle killen väga ungefär 10kg mer än mig, men istället var det 30kg. Men jag vann matchen.

Vad vet du om din motståndare?
Jag vet inte så mycket, han är brottare och ungeär lika tung och lika lång som mig och gör proffsdebut.

Hur har du tränat inför matchen?
Jag är tillbaka i Malmö och tränar på MMA-Alliance med min bror Arben och några andra lovande killar som jag tror kommer slå igenom snart. Jag har inte tränat på något speciellt utan jag kör mitt eget race som vanligt, man kan aldrig bli för bra på något så jag tränar allt. Matchen går i under 100kg, min naturliga vikt är ungefär 104, men till match går jag ner till ungefär 98-97.

Har du lärt dig mycket av din bror Arben?
Jag och min bror har tränat mycket ihop och det har klart hjälpt mig mycket i min utveckling. Jag har också lärt mig mycket av Omar Bouche under tiden i Stockholm.

Hur skulle du beskriva dig som fighter?
Det är svårt att säga något sånt om sig själv, men jag skulle säga att jag är allsidig. Och jag älskar utmaningar så det gör mig mer motiverad om motståndaren är bra. Och jag känner mig också säker stående, jag är inte världsbäst men det känns bra på träningen. Men man vet aldrig hur det känns under match.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag har ingen mer match bokad just nu, men jag har fått lite olika förslag. Men jag ska fortsätta satsa på MMA, men just nu är det svåra att hitta bra sparring i min storlek.

Kollar du mycket på MMA?
Jag kollar lite, men jag är inte den som laddar ner varje UFC-gala. Men jag gillar att kolla på vissa fighters för att lära mig saker.

Vad tror du om framtiden för svensk MMA?
Det finns många fighters som kommer slå igenom, till exempel Sami Aziz. Han är bra på allting och det är bara en tidsfråga innan han slår igenom.

Jag är övertygad om att Ilir har alla verktyg för att bli riktigt framgångsrik i MMA. Enligt träningskompisar är han en maskin som kör mer än alla andra på träningen och med den inställningen tror jag han blir ännu värre när det är match.

bild: superiorchallenge.se

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.