Hem » Intervjuer, Svensk MMA

Intervju med Martin Wojcik

28 oktober 2009 kl.12:42 av Patrick Jenkinson | 2 kommentarer

Martin Wojcik är aktuell för match vid Superior Challenge – Bad Intentions i helgen där han matchas mot österrikaren Sascha Weinpolter. MMABloggen passade på att ställa några frågor till Wojcik som var vänlig nog att ta sig tid att svara så nära match.

Berätta om din kampsportsbakgrund.
Min kampsportsbakgrund är judo som jag började träna på Lugi judoklubb i Lund när var 8 år och fortsatte med det i 16 år, varav 8 år i landslaget. Jag var inte alls någon talang utan förlorade första matchen i vartenda tävling jag ställde upp i tills jag var 12 eller 13. Det var först då som jag kom på tredjeplats på en Skåneserien-tävling. Jag var lång för min ålder och smal. Jag tränade dock extra med min far (som själv tävlade för polska judolandslaget) vilket till slut gjorde mig teknisk och jag började då vinna matcher och tävlingar. Jag var inte särskilt stark utan en teknisk judoka.

Jag slutade med judo 2003 och tränade SW ett halvår på MMA Alliance i Malmö. Det var ungefär då jag började bolla med idéen att ta upp MMA. Jag började träna thaiboxning på Real Fighter i Lund för att lära mig stående. Jag blev ganska snabbt besatt av tanken att tävla i MMA så från och med då gick all träning ut på att förbereda mig inför en kommande MMA-debut. Jag är nämligen något av en ”allt eller inget”-person. När jag går in för något ser jag bara hinder som måste övervinnas på något sätt. Inget är omöjligt. 2005 började jag träna MMA på Frontier MMA i Malmö. 2007 flyttade jag till Stockholm och valde då Pancrase Gym och på den vägen är det.

Hur använder du din bakgrund inom ”pyjamasbrottning” inom MMA?
Jag använder faktiskt inte så många tekniker från pyjamasbrottingen i MMA. Jag slutade nämligen med judo för att lära mig nya grejer och försöker hela tiden anamma andra tekniker. Den största användningen jag har från judon är balans fast det händer att jag drar till med en uchi-mata, koshi-guruma eller en sasae-tsuri-komi-ashi. I matcher där jag har som gameplan att ta matchen till marken, använder jag min judobakgrund för att clincha upp och kontrollera min motståndare. Jag känner mig nämligen väldigt stark i just clinch efter all judoträning.

Hur skulle du beskriva dig som fighter idag och åt vilket håll skulle du vilja utvecklas?
Jag vill beskriva mig själv som en allsidig fighter. Jag insåg tidigt att jag var tvungen att lära mig stående för att ha något i en MMA-match att göra så jag tränade en hel del stående under en period. En kedja är bara så stark som den svagaste länken och det uttrycket är så sant! Jag har även den mentala delen. Även om jag tävlade i judo så innebar varje match samma psykiska påfrestning, nämligen att riskera ett offentligt nederlag. Att överkomma det och försöka igen gör dig mentalt stark.

Jag vill främst utveckla mitt stående game, både boxningen och sparkar. Jag knäar dessutom helt för lite tycker jag men ett bättre stående game tillsammans med mitt nedtagningsförsvar hade varit ett bra recept. Jag skulle även kunna bli lite bättre från ryggen på marken.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut inför en match?
En vanlig träningsvecka när det återstår, säg 4 veckor kvar innebär mycket sparring och konditionsdrillar. Konditionsträning försöker jag då efterlikna matchsituationer så mycket som möjligt eftersom jag redan har byggt upp en grundkondition tidigare under uppbyggnadsträningen. I gymmet gör jag explosiva övningar med få repetitioner. Oavsett vilken typ av träning så lyssnar jag alltid på kroppen och vilar när jag känner mig sliten. Jag vill även ha mycket stående sparring så jag brukar gå på minst ett thai-pass i veckan. Det rör sig om 7-9 pass i veckan. Nära inpå match trappar jag ner på träningsmängden och kör mer situationssparring.

Något speciellt du jobbar på inför Superior Challenge?
Inför Superior Challenge 4 har jag tränat mycket nedtagningar. Min plan inför den matchen är att ta ner honom och därför har det blivit mycket sparring med nedtagningar och en massa drillar med nedtagningar. De drillarna har samtidigt fungerat som utmärkt konditionsträning. Utöver det har min träning inte skilt sig nämnvärt från vanlig träning.

De som tränar på Pancrase berättar ofta hur begåvad Omar Bouiche är, kan du förklara vad det är som gör honom så uppskattad?
Det är ingen slump att så många människor lovordar Omar. Karln är ett fenomen i brist på andra ord! Han är bra på allt. Han är en aldrig sinande källa av tekniker och kan dessutom sätta ihop ett antal sådana till en utmärkt fungerande serie oavsett position på marken eller om vi tränar stående eller nedtagningar. Han är dessutom en bra coach. Jag hade honom i mitt hörn på Superior Challenge 3 och gillade verkligen hans sätt att coacha, konkreta direktiv på ett lugnt sätt.

Vad vet du om din kommande motståndare?
Det lilla jag vet om min motståndare på Superior Challenge 4 är att han har avslutat 5 av sina 6 matcher på TKO i första ronden. Han använder visst mest händerna och sparkar inte särskilt mycket. Jag brukar faktiskt inte kolla upp mina motståndare mer än att jag tar reda på om de är strikers eller grapplers och i vilken stance de står. Tycker bara det är jobbigt att sitta och leta fram en massa saker om dem. Jag känner mig så pass allsidig att jag är beredd på allt som kan hända i en match och tar matchen lite som den kommer.

Vad har du för mål med MMA-karriären?
Mitt enda egentliga mål med MMA-karriären är att tävla så mycket som möjligt och förhoppningsvis få en match på en stor gala. Jag skulle gärna vilja tävla i Japan eller i USA någon dag.

Vilka är dina förebilder?
Mina största förebilder i livet är mina föräldrar bara för att de är så bra föräldrar. Jag och min syster hade inte kunnat be om en bättre uppväxt. Vi har aldrig blivit hetsade eller tvingade till att göra något speciellt i livet eller manade till att tycka enligt vissa banor, politiska, religiösa eller andra. Vi har snarare blivit uppmuntrade och stöttade vad vi än valt att göra fastän det har blivit blankt nej till några vansinniga idéer. De har lärt oss att vara öppensinniga och toleranta mot andra. De har alltid varit där för oss.

Jag beundrar människor som skiljer sig från mängden och vågar välja sin egen väg oavsett vad alla andra intalar dem.

Jag beundrar kompletta fighters som har allt. Crocop, Andrei Arlovski, Shogun Rua och Benji Radach är några fighters som jag har som förebilder.

Vad gör du vid sidan av fightingen?
Just nu jobbar jag som dörrvakt för att kunna träna mer. Jag hinner dessutom träna med en hög grymt bra fighters på Pancrase såsom Omar, Jörgen Kruth, Bobby Danger, Matti Mäkelä, Magnus Cedenblad, Illir Latifi mfl som kör på dagarna. Den träningen ger mig otroligt mycket och sparringen är på riktigt hög nivå. Jag jobbade tidigare inom IT men då jobbade jag 40 timmar i veckan och hann inte träna lika mycket. Folk tycker det är konstigt att jag inte utnyttjar ”en sån fin examen” men faktum är att jag trivs mycket bättre nu när jag får träna som jag gör och tävla på så hög nivå. Jag har ju resten av mitt liv på mig att sitta vid en datorskärm och såsa.

Kommer vi få se något spektakulär utstryrsel vid Superior Challenge invägningarna?
Haha, ni kommer nog inte se någon alltför utsvävande utstyrsel på mig i alla fall. Jag befarar något färre förklädnader denna gången. Den lättklädda strandraggaren från förra galan stod istället och mixtrade med ett strålkastarstativ idag samtidigt som han undrade en massa finurliga saker. Jag är dock säker på att Bobby Danger kommer att höja den fashionabla nivån där inne till astronomiska höjder med sin mustasch. Inte ens min hillbilly-hästsko-mustasch jag hade för några veckor sen höll samma klass så jag tog bort den.

Något mer du vill säga?
Jag vill bara säga tack till min sponsor Prey till Superior Challenge, till alla kompisar som kommer och tittar samt Manos som ger mig matcher. Det verkar vara mycket större medialt pådrag inför den här galan och att få vara med och fightas även denna gången är så jävla häftigt. Störst tack till syrran som åker ända från Skåne för att se mig bruka våld!

2 kommentarer »

 • MMABloggen » Blog Archive » MMABloggen sammfattar året skrev:
  28 december 2009 kl. 13:21

  [...] fighters Thomas Bäck Eddy Bengtsson Rami Aziz Nicklas Bäckström Martin Wojcik Hamid Corassani Assan Njie August Wallén Musse Hasselvall Bobby Rehman Tor Troeng, intervju nummer [...]

 • mbt fuaba skrev:
  21 juli 2010 kl. 18:43

  Hello everyone thanks for

  good information.

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.