Hem » Reportage

Kalmar BJJ

6 april 2009 kl.23:18 av Alexander Öhrstrand | Inga kommentarer

Efter en hemsk bilfärd på x antal timmar, kom vi fram till Kalmar. Innan dess var det enda jag visste om Kalmar att de hade knepig dialekt och att de med en tråkig spelstil lyckats vinna Allsvenskan förra året.

Väl framme konstaterade jag snabbt att Kalmar är en av de vackrare städer i Sverige. Små pittoreska gator, stråk och gränder, torg små hus och ett vackert slott. Tyvärr fick jag inte chansen att njuta så mycket av staden. Vi kom torsdag kväll och skulle åka direkt efter matiné föreställningen på fredag. Dessutom var jag ju tvungen att ligga i en källare med andra svettiga män och diskutera hur man bäst och snabbast kunde bryta armen av någon.

Jag checkade in på frimurarhotellet och efter en del svärande över att deras internet kostade en massa pengar, svalde jag min ilska och googlade ”kampsport Kalmar” (eller dyl) och hittade en sida med en adress. Träningen började kl 19. Klockan var 18.54. Likt Lola i filmen ”Spring Lola”, Rents i trainspotting eller varför inte Rashad Evans i buren, sprang jag för kung och fosterland. I en stad man inte har varit i förut kan det vara svårt att hitta, så jag sprang fel ett par gånger. För att citera ett av mina favorit citat ifrån filmens värld: ”I ran until my muscles burned and my veins pumped battery acid…then I ran some more”. Tills slut hittade jag skolan, men alla dörrar var låsta, men som tur var hade en franska vikarie jobbat över och släppte in mig och pekade vart källaren låg.

Väl framme i lokalen, svettig och försenad tittade en man i blå Gi upp från sin guard. Jag förklarade mitt ärende, bad om ursäkt för att jag var sen. Anders som han hette, frågade vilken min huvudklubb var, vem som var tränare, vad mina kunskaper var och om jag var graderad inom Bjj. Stockholm Shoot, Måns, Nico mfl, jag kan lite grunder och några lås och nej blev svaren. Ja, byta du om sa Anders, gäster är alltid välkomna, medans lite skön hipp hopp på låg volym strömmade ur högtalarna.

Vi körde lätt sparring som uppvärmning och gick sedan på olika svep från Spider Guard. Det som är slående när man tränar med Bjj killar är framför allt tre saker tycker jag.

1: Hur mjukt de rullar. De slappnar av, rullar runt och verkar ta allting manana. De kan gå på ett lås, men inte stressa sönder sig ifall man försvarar, då rycker de på axlarna och går på ett nytt. De har alltid ett nytt lås i bakfickan. Alltid.

2: Gi:n. Det kan vara en nackdel då man har något att hålla tag i, men kan även användas till lås. Och att den håller dig betydligt varmare än shorts och rashguard.

3: Hur tekniskt det är. Det känns iaf mer tekniskt än SW. Det tas tag i kragen här, håller en arm där, flyttar runt en ankel si, håller foten så, byter ben, sveper här, försvarar han det tar man tag i navel luddet och drar guard.

Spider Guard var hur som helst väldigt roligt. Det fokuserades hela tiden på att man skulle sträva efter att få alla rörelser alla verka som en rörelse. Och så tränade man tre och tre. Så när de andra svepte, tittade man och lärde sig. En annan sak som var riktigt kul var att Anders intresserade sig för att jag just inte hade Gi och började klura på hur man kunde använda svepen utan att hålla i Gi:n. Han spenderade även en del tid med att visa mig en massa andra svep där man inte behövde Gi.

Efter träningen ställde vi upp oss på led och Anders kallade fram några killar en och en. Han gav dem ännu ett streck på sitt vita bälte och förklarade att de nu var redo att graderas till blått bälte. Det kan ha varit att jag är skådis, men jag blev faktiskt lite rörd av det hela. Det kändes ärofullt och traditionsbundet. Alla applåderade, gratulerade och kramades.

Vill tacka alla på Kalmar Bjj för att jag fick träna med dem. Ett härligt gäng som ni inte får missa att träna med ifall ni har vägarna förbi. Härligt att se att Bjj:n frodas i Sveriges alla källarutrymmen och att franska vikarierna runt om i Svea rike inte hyser fördomar mot män som försöker bryta armarna av varandra.

Tack som vanligt till läsarna.

//Alexander (on tour)

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.