Hem » Strikeforce, UFC, Övrigt

Kontroversiellt klädmärke stoppas

10 december 2009 kl.13:47 av Joakim Borgudd | 14 kommentarer

hoelzermmabloggen

På diverse amerikanska sidor har det under veckan flitigt diskuterats kring klädmärket Hoelzer-Reich, främst hos Bloodyelbow. Företaget har sponsrat en del fighters som Mac Danzig och Donald Cerrone och senast var det Joe Brammer som syntes med en av deras tröjor under finalen av TUF 10. Nu skriver i alla fall Sherdog att både UFC och Strikeforce har beslutat sig för att bannlysa Hoelzer-Reich från sina galor.

Anledningen till kontroversen behöver man väl knappt förklara, det räcker att slänga ett öga på deras tröjor. Hela hemsidan är full av symboler och bilder mer eller mindre direkt hämtade från Nazi-Tyskland. På hemsidan finns också ovanstående tröja, där den tyska texten ”das vierte reich hat begonnen” i lös översättning blir ”det fjärde riket har börjat” och kryddat med ett järnkors blir parallellen glasklar. Letar man vidare kan man fortsätta listan i all oändlighet men den här bilden summerar det ganska väl.

Hoelzer-Reich själva menar däremot att de inte har något med nazism att göra utan bara använder klassiska symboler, vilket bara är löjligt, ingen vettig människa kan kolla på deras grejor och inte tänka på nazism. Det är självklart riktigt positivt att UFC och Strikeforce tagit tag i det här och stoppat företaget från att synas, men man kan undra hur de lyckades ta sig in från första början? UFC är ju kända för att vara restriktiva och vilja godkänna alla märken som syns under deras galor. Och hur tänkte de fighters som lät sig sponsras? Handlade de bara om pengar eller har de ingenting emot de ljusskygga kopplingarna?

14 kommentarer »

 • Leonardo skrev:
  10 december 2009 kl. 14:00

  Löjligt bara haha

 • Reellron skrev:
  10 december 2009 kl. 14:45

  ”Det fjärde riket har börjat” är en bra översättning tycker jag. Just tröjan som visas här kanske inte borde vara tillräckligt för att stoppa märket. Det kan tolkas som att de vill skapa ett klädimperium(?) och järnkorset används väl mycket inom hårdrock, deathmetal osv? Det jag menar är att det kunde, baserat på endast den tröjan, vara endast en osmaklig koppling.

  Med det sagt så om man tittar på de andra tröjorna som finns i länken så är det hakkors, SS märken o hattar från Nazi-Tyskland.. Så ja, det är ingen tvekan om att det är helt rätt att banlysa dem.

 • Gunde skrev:
  10 december 2009 kl. 16:09

  Håller med reellron tyckte inte det var så farligt tills jag klicka länken,och de verkade ju gilla nazi pop eller vafan de var för musik

 • Hellofellowamerican skrev:
  10 december 2009 kl. 16:13

  Onekligen misstänksamt.. Men de har väl ändå inga svastikor på tröjorna? Kan det stämma? Hittar inga i länken nämligen? Känns som att dom hade haft svårt att försvara sig då haha. (@Reellron)

 • Joakim Borgudd skrev:
  10 december 2009 kl. 16:19

  Fast alltså, ett järnkors plus en rad om ”Fourth reich” som är en välanvänd term bland nynazistiska grupper kan ju knappast tolkas på ett annat sätt enligt mig.

 • Patrik Lythell skrev:
  10 december 2009 kl. 16:28

  Good riddance. Rubrikerna i Aftonbladet: ”Nynazister i blodskamp på liv och död marknadsförs till ungdomar i svensk TV”. Det sista vi behöver va?

 • greg skrev:
  10 december 2009 kl. 16:28

  Det är väl ganska uppenbart att de flörtar med den sortens organisationer och värderingar för ”chockvärde” så att säga. Även om klädmärket inte står för något nazistiskt så flörtar dom med symbolerna och bildspråket, dels för att locka den sortens kunder men även för att sälja på shock-value. Marilyn Manson har gjort detta i över 10 år…

 • Reellron skrev:
  10 december 2009 kl. 17:19

  Första tröjan upp till vänster innehåller det mesta. Den berömda fågeln, det berömda järnkorset med ett hakkors i mitten och SS tecknet. Sen står eventuellt även årstalet för andra världskrigets start med, 1939, dock svårt att se med den upplösningen.

 • Reellron skrev:
  10 december 2009 kl. 17:23

  Oj, jag som missförstått lite.. :p första tröjan är från en annan sida.. de har med SS tecken och Nazi hattar på tröjorna iaf, är ändå tillräckligt imo.

 • dwid skrev:
  10 december 2009 kl. 17:25

  Järnkorset är en krigs-symbol (tapperhetsmedalj) påkommen under 1800 och använt lågt innan nazisterna ens hade tänkt tanken på krig.
  De andra grejjerna är dock sjukt smaklösa och för direkt tankarna till nazi-tyskland.

 • Dykarn skrev:
  10 december 2009 kl. 21:12

  Lite lustigt att just Mac Danzig varit sponsrad av nått som i förlängningen ska anspela/förespråka) krig, utrotning och död (vilket är mer än uppenbart), med tanke på att han är vegan och om jag minns rätt så snackade han mycket om hur fel han tyckte det var att döda andra levande varelser när han var med i TUF.

 • tojo skrev:
  10 december 2009 kl. 21:59

  Några släktingar Hoelzer har visst slagits på USAs sida under WW2 (http://www.hr4life.com/aboutus.asp), så de har en ganska oskyldig sida, men döskallen på denna tröjan (http://www.hr4life.com/product_p/hrhaveniceday.htm)är 3:e SS-divisionens emblem, så de är nog skyldiga eller jävligt osmakliga. Kolla details för tröjan också…

 • Invalido skrev:
  11 december 2009 kl. 01:29

  Fann någon bild på Mac Danzig via google med tröja från företaget.

  http://media.photobucket.com/image/Mac%20Danzig%20t-shirt/liquidvector/MacDanzig604.jpg

  Tycker inte just den tröjdesignen var något att bli speciellt upprörd över vad man ser på det kortet iaf.

  Dock får man hålla med om att ett par av de andra som visades i länken ovan var lite extrema.

 • yonsson skrev:
  11 december 2009 kl. 08:12

  Amerikaner är ju i allmänhet inte så insatta i sådant här, så jag är inte särskilt förvånad att det har slinkt igenom.

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.