Hem » Reportage

Kristianstad MMA/BJJ

12 september 2008 kl.23:34 av Alexander Öhrstrand | Inga kommentarer

Detta inlägg står i tacksamhet till min producent Kaj Granander som helt utan tvekan bröt mot trafikregler som säkert hade orsakat honom stora böter, allt för att köra mig till Kristianstad i tid för att hinna med träningen. Så ni som läser detta, ge props till Kaj Granander i era kommentarer.

Kristianstad MMA/BJJ

Som jag tidigare skrev har Sölvesborg inte så mycket att erbjuda i MMA-sammanhang, annat än att de nu inhyser en skådespelare som är villig att resa en bit för att få träna nyss nämnda sport. Vi hade idag en ledig dag från teatrandet och åkte således på en utflykt. Vi gjorde allt som kulturfolk bör göra och besökte antikvariat, Kiviks musteri, Stens huvud och badade i havet fast det var kallt och gav stora känsloyttringar för hur fantastiskt allt var. I och med att vi var lediga så blev det tvist om när vi skulle återvända till hotellet. Jag hade på morgonen pratat med David Jönsson, en av instruktörerna, och han välkommnade mig till klubben och ville således återvända tidigare till hotellet för att hämta träningskläder mm. Kompromissen gjorde att det var på hittefåret att jag skulle hinna till Kristianstad för att träna BJJ passet kl 18, men tack vare Kajs Kenny Bräck liknande körnings så…

Ringde David stressad för att klockan var 17.55, han stannade kvar i luren, guidade oss igenom Kristianstad och följde mig sedan personligen till klubben. Sånt är väldigt stilfullt och schysst. Jag rusade in i omklädningsrummet och kom 3 minuter sent till uppvärmningen. Min gamla kickboxningstränare Benny Hedlund hade nog lagt en av sina berömda rundsparkar i midjan på mig om jag kommit 3 sek för sent, men tack och lov delades ingen sådan bestraffning ut här och det är jag glad för. Jag inser att jag kom lite sent, men jag tyckte tyvärr att uppvärmningen inte var tillräcklig. Vi sprang lite och sen var det kullerbyttor och vi räkade över golvet. Jag vill gärna ha en mer rigorös uppvärmning med sit-ups, styrkemoment, streching osv. Vi hade mycket lite stretching innan passet men ingen förklaring till det, typ tänk på att inte gunga i stretchen, här ska det kännas osv. Andra kanske har helt andra uppfattningar, men jag kan ju bara utgå ifrån mig själv och jag gillar långa och pedagogiska uppvärmningar. Ni andra som tränade och instruktörerna får gärna trasha mig med kommentarer om hur fel jag har. ;)

Det andra som slog mig var att jag tyckte lokalen var lite liten och för avlång, vilket jag tyckte var synd, då man ibland rullade omkring och stötte i väggen för ofta. Men lokalerna var mycket snygga och fräsha, då Kristianstads kamsportscenter Friends gym har helt ny renoverade lokaler. Sånt tycker jag är fantastiskt, det gör hela upplevelsen bättre och man drar sig mindre för att gå och träna de dagar som det känns lite motigt. Man vet om att det luktar gott och duscharna är fina och mattorna och utrustningen hela och rena. De har dessutom en bra shopp som säljer kläder, utrustning och dryck till bra priser.

I början på träningen lärde vi oss ta position och instruktören Kalle yttrade det gamla uttrycket som aldrig kan sägas ofta nog ”Position before submission”. Det var schysst att instruktören gav mig ”MMA-tips” om hur man skulle hålla benen för att undvika sparkar (något som man ju inte får i BJJ) i och med att jag inte hade gi på mig. Kalle pratade mycket om betydelsen av att räka (skjuta ifrån höften liggandes på sidan med raka armar och ben) för att hindra din motståndare från att passera och för att kunna dra guard och själv hamna i sidecontrol om han lyckas passera. Återigen tyckte jag man kunde varit mer pedagogisk här. Om man räkade på ett visst sätt kan man ju dra guard eller så kunde man turtla och då själv hamna i sidocontrol eller beroende på hur din motståndares position blir, så kan man ta rygg om man scramblar lite. Vi fick prova alla de tre sakerna på en och samma gång. Jag gillar när man kör en övning ,tex dra guard, ett par gånger så att båda får köra, sen utvärderar man, sen kör man nästa övning, tex räka och hamna i sidecontrol för att sedan utvärdera. Det är min personliga åsikt, och jag kan se fördelar med att låta det vara fritt, man tvingas alltid vara på tårna, och det förbereder en för verklig kampsituation, där det inte finns någon förutbestämd ordning.

Det sista vi gjorde var att köra ”gubbe” som det hette. 4 killar låg på marken, 4 stod upp, man brottades och när man passerat guarden och hållt position i 3 sek bytte man till ledig gubbe och fortsatte. (Man skulle eg inte köra med submissions, men det blev lite av det ändå) Detta var en riktigt bra övning av flera anledningar.
1: Det var jobbigt. Fysiskt dvs.
2: Man fick möta alla. Instruktörer, de som var i din storlek, större, mindre, med gi utan gi.
3: Det är kul.
4: Och viktigast: Det är ett roligt och bra sätt att få in precis vad träningen handlade om, att ta position. Man möter olika motståndare och deras olikheter tvingar dig att tänka kreativt och utnyttja och anpassa de tekniker du lärt dig till din respektive motståndare i ett ”skarpt” läge.

Några saker som hände under ”gubbe”:
Jag tog position, folk tog position på mig, jag tog mount, försvarande en giljotin, fångade mannen i svart gi i en bentriandel varpå han nästan körde en Rampage slam på mig. Jag fick ett knä i tinningen (ofrivilligt misstag ska sägas) och sist men inte minst tog jag mount på en kille och gick slarvigt på en armbar och hamnade underst med min motståndare i sidecontrol på mig. När jag låg där nedtryckt mot mattan med underhooks på mig klingade några ord i skallen på mig ”Position before submission”. Hade jag bara haft tålamod och varit noga med min setup hade jag fått min armbar.

Jag pratade lite med Kalle (instruktören) efteråt och undrade över hur han såg på MMA i Sverige. Han sa att han inte tror att någon fighter kan tjäna sitt uppehälle på det i Sverige, inte göra karriär i alla fall och tjäna det som krävs för en idrottsman under de korta år han kan vara aktiv. Han hoppades på att det inte är en fluga utan håller i sig. Kalle tycker att receptet på en en komplett fighter är någon som tränar thai-boxning och BJJ. Vet inte om jag håller med till fullo, men han har en poäng, hans två favorit fighters Anderson Silva och BJ Penn är ju typ det.
Sista frågan var hur han tyckte jag hade skött mig under träningen: Han sa: ”Bra, men du har väl kört förr”. Det har jag ju gjort väldigt lite och detta var bara min andra bjj/submission träning under instruktör på klubb. Har mest skojbrottats med min polare Fredrik. Så man kan ju undra vem som eg ska kallas för ”The prodigy”. BJ – I here by challenge you! :twisted:

Kristianstad MMA/BJJ tränar under Peter Blackwell och om ni följer länken här så förstår ni att det minsann inte är fy skam. Verkligen inte.

Tack till alla på träningen för den goda stämningen och den härliga kamratliga kampen.

Tack till alla som läste, kommentera gärna, och gå sedan ut och köp en gi och börja träna BJJ!

//Alexander

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.