Hem » Intervjuer, Superior Challenge, Svensk MMA

Mannen bakom Superior Challenge

27 april 2009 kl.11:10 av Joakim Borgudd | En kommentar

För ett år sedan sjösattes den första upplagan av Superior Challenge. Och nu ett år och två galor senare känns galan som en självklar plats på den svenska MMA-kartan. På kort tid har man attraherat riktigt bra fighters och skapat ett koncept som känns väldigt internationellt.

Och 30 maj är det dags för den tredje galan som har fått namnet ”Untamed”. Där deltar återigen en stor del av Sveriges bästa fighters. Därför tänkte vi att det var dags att ta ett snack med eldsjälen Babak Morteza Aghavali som är galans grundare och arrangör.

Hur föddes idéen till Superior challenge?
Idéerna kring Superior Challenge började ta form i början på 2006. Mycket tack vare mitt klädmärke Superior Wear och MMA klubben Forca Fighting där jag är ordförande. Och i och med att SMMAF fick ett ettårigt tillsvidaretillstånd att arrangera tävlingar fick jag idén att starta en ny MMA-organisation.

Min vision var att leverera någonting nytt som aldrig tidigare upplevts inom svensk eller nordisk MMA. Att arrangera en politiskt neutral gala där deltagare från alla klubbar som nått en viss nivå kunde tävla under jämna och rättvisa omständigheter. Svenska eliten matchas mot motståndare från hela världen och i varje gala bakas en landskamp in i form av tre till fem matcher mellan Sverige mot ett specifikt land. Huvudmålet är att representera sporten på ett positivt sätt och att lyfta fram de idrottsmän som utövar den. Detta gör vi på ett flertal olika sätt bland annat genom att profilera oss med positiva förebilder av sporten som till exempel Musse Hasselvall som är en perfekt ambassadör.

Hur ser arbetet ut före en gala?
I bästa fall börjar planeringen fyra månader innan varje gala. Då jobbar jag i stort sätt från morgon till natt och gör det mesta själv. Till min hjälp har jag medhjälpare och samarbetspartners som alla älskar MMA. Det är ungefär 70 personer inblandade i organisationen och alla delar samma vision.

Första galan arrangerade jag på två månader. Beväpnad med en järnvilja, passion och en positiv inställning lyckades jag få ihop ett bra team. Jag jobbade i stort sett dygnet runt. Det var även en del eldsjälar som hjälpte mig med tips och råd som till exempel Anders Cardell, Kasra Ashhami, Marko Leistén, Omar Bouiche, Anders Carlberg, Mattias Lorentzi och många fler. Jag kommer ihåg att evenemanget flöt på problemfritt och vi fyllde Fryshusets 2300 platser och slog publikrekord för MMA i norden. Andra galan fick ännu bättre respons från alla som var där och även den gången fyllde vi fryshusets 2300 platser. Och matchen mellan Sami Azis vs Emmanuel Fernandez rankades som den fjärde mest intressanta matchen i världen den månaden av Sherdog. Och i DN skrevs det första rena sportreferatet någonsin som handlade om oss dagen efter andra galan.

Hur vill ni förbättra Superior challenge?
Vi försöker alltid överträffa oss själva och fortsätta med att vara först ut med nya idéer. På den kommande galan kommer vi att använda oss av Europas mest igenkända och meriterade domare, Grant Waterman. Han har bland annat varit huvuddomare i Cage Rage och dömt stora namn som Anderson Silva med flera.

Har ni influerats av andra organisationer?
Personligen är jag ett stort fan av Pride FC, men UFC är i dagsläget störst. Jag anser att de växte sig stora efter att Pride FC lades ner och de strävar efter att erhålla monopol vilket jag anser är missgynnande för sporten. Utöver de stora organisationerna finns det en hel del bra mindre organisationer.

Hur jobbar ni med att hitta fighters?
Genom årens gång har jag lyckats etablera en hel del kontakter från olika delar av världen. Manos Terzitane är vår huvudmatchmaker och han har stenkoll på alla utövare och gör ett exceptionellt arbete. Jag är glad att han är en del i teamet och han har bidragit med mycket till galan. Sedan har jag hjälp av ett antal andra aktörer som bidrar med sitt i olika grad som Bobby Rehman, Joachim Hansen, David Bielkheden och Sami Aziz. Planeringen och struktureringen av fightcardet är en långvarig process. Det börjar med att vi väljer ett antal fighters som vi anser är intressanta för kommande evenemang. Sedan börjar arbetet med att ta fram olika förslag som motstånd till respektive fighter. Sedan kan det förekomma avhopp och i vissa fall flera avhopp innan matchen är spikad. Som arrangör får jag hjärtat i halsen varje gång jag får samtal från Manos under den sista veckan eftersom det kan vara dåliga nyheter.

Kan ni konkurrera med större galor ute i Europa?
Superior Challenge anses redan i dagsläget vara en av Europas främsta MMA-galor. Vi fokuserar inte på att hävda oss utan vill istället fortsätta med att vara först ut med nya idéer och ligga steget före. I England där sporten är störst och har flest utövare i Europa är de kända för att betala de sämsta gagerna. Vi lägger största delen av vår budget på våra fightcards och arbetar väldigt noggrant med att anordna bra matchningar som är både intressanta för fighterna och publiken. Vi vill agera språngbräda ut mot större arenor i världen och leverera en bra produkt till åskådarna.

Har intresset från media ökat sen ni startade?
Ja det tycker jag. Vi jobbar ju med en sport som tidigare i media varit lite tabubelagt, och mycket av detta har ju påverkats av just okunskap. Men vi ser nu en positiv uppgång av mediernas bevakning av MMA och vi är definitivt på väg åt rätt håll nu när MMA blivit godkänt av Riksidrottsförbundet. Det är också en viktig fingervisning om att MMA blivit en mer accepterad sport. Det är ju egentligen ingen skillnad på Sami Aziz, Gunde Svan, David Bielkheden eller Sanna Kallur rent idrottsligt, alla är ju professionella atleter som ägnar sina liv åt sin sport. TV har ju börjat uppmärksamma sporten på olika sett och övrig medier har börjat få upp ögonen. August Walléns slit med SMMAF och därmed etableringen av MMA som sport i Sverige, Superior Challenges genomslag och den positiva respons vi har fått för vårt arbete har också varit en av de bidragande faktorerna.

Har ni några drömbokningar inför framtiden?
Får jag välja helt fritt så skulle jag helst av allt vilja se Kazushi Sakuraba, Joachim Hansen eller Fedor Emilianenko gå matcher i Superior Challenge. Men man behöver inte betala de enorma summorna för att få till en bra och publikvänlig match om man istället satsar på en bra matchning. Om vi tittar tillbaka till de två tidigare galorna så har vi haft publikfavoriter och spektakulära matcher. Bland annat matchen mellan Emmanuel Fernandez och Sami Aziz, det var nog många som hade svårt att sova efter den matchen.

Hur känns det inför den kommande galan?
Inför kommande gala har vi fått till en hel del matchningar som jag inte kan avslöja än men som jag verkligen ser fram emot. Jag kan bara nämna att Musse Hasselvall, Reza Madadi,Bobby Rehman, Alexander Gustafsson, Tor Troéng, Thomas Hytten, Mattias Awad, Tchavdar Pavlov, Magnus Cedenblad och Visar Kelmendis matcher kommer att bli storslagna. Visar startade klubben Forca Fighting tillsammans med sin bror Sadri två år innan jag blev delaktig i föreningen, och jag är övertygad om att Visar kommer att bli en publikfavorit i framtiden.

Jag är stolt över alla matchningar och alla fighters som har deltagit på galorna och vill passa på att tacka de för att de har varit med och byggt upp svensk MMA och bidragit till det goda anseende som Superior Challenge har. Utöver de ovan nämnda namnen vill jag passa på att tacka Patric Wagenknech, Cristian Carrasco samt alla andra som har hjälpt till med med Superior Challenge. Jag vill även tacka vår publik och alla MMA intressenter.

En kommentar »

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.