Hem » Intervjuer

Mario Yamasaki om livet som domare

16 september 2009 kl.11:00 av Joakim Borgudd | Inga kommentarer

Mario Yamasaki blev den andra domaren i UFC efter John McCarthy och numera är han den domare som varit längst i UFC. Men han är också mer än bara domare, född i Sao Paulo var det kampsport som gällde redan tidigt då hans familj utövat bland annat Judo i generationer. Mario fortsatte sen med BJJ där han startade Yamasaki Academy tillsammans med sin bror. Sen i 15 år han drivit klubben i USA och den har nu förgreningar över hela världen. Och självklart har den här bakgrunden bidragit till att Mario är en av de bäst ansedda domarna och han har dömt massvis med stora matcher. Därför tänkte jag att det vore intressant att ta ett snack med Mario och här är resultatet.

Hur länge har du varit domare?
Jag har varit domare i över 12 år och UFC 20 som gick 1999 var första gången jag dömde i UFC.

Hur kom du in i UFC?
Jag och min bror var ansvariga för att ta UFC till Brasilien 1998 och på vägen tillbaka frågade jag John McCarthy varför UFC bara hade en domare. Och han svarade att de letade efter en extradomare och jag bad honom att testa mig och här är jag nu. Innan dess hade jag bara dömt i mindre lokala galor.

Vilka matcher som du dömt kommer du ihåg mest?

Det finns så många matcher, men jag gillade Tito Ortiz mot Chuck Liddell. Det var första gången jag dömde en huvudmatch och det var riktigt nervöst. Men även Frank Trigg mot Matt Hughes dessutom var nog Antonio Rodrigo Nogueira mot Randy Couture en av de bästa matcherna någonsin. Dessutom måste man ju nämna matcher som Randy Coutue mot Brock Lesnar på grund av all uppmärksamhet från media.

Hur ser din vardag ut?
Jag jobbar vanligtvis som domare en gång i månaden och annars är jag en hel del på mina klubbar. Dessutom har jag ett byggföretag, fru och två barn. Så jag är en ganska upptagen kille.

Visste du tidigt att du ville ägna dig åt kampsport?
Det finns i mitt blod helt enkelt, jag växte upp på mattan från att jag var 3-4 år gammal. Och jag såg min pappa och morbror döma judomatcher i OS så det kom naturligt helt enkelt. Skulle inte du göra något som ger dig nöje, pengar och lite kändisskap?

Har din bakgrund gett dig många fördelar?

Absolut, men samtidig utvecklas sporten hela tiden så att vi lär oss under vägen. Man måste hålla sig uppdaterad helt enkelt. När man slutar med det blir man en dålig domare, därför tänker jag också börja hålla domarkurser.

Har jobbet förändrats sen du började?
Det enda som förändras är reglerna, inte sättet vi dömer på.

Är det något i reglerna du vill förändra?
Inte direkt, sen jag började har de gemensamma reglerna ändrats och förändringarna sker på följande sätt; om något hänt i en mach som inte hänt förut och de i ”Kommissionen” tycker det är farligt för utövarna ändrar de reglerna inför nästa gala.

Tycker du att alla fighters respekterar dig?
Jag hoppas det, det verkar så nu när jag varit där längre än de flesta fighters.

Vad tycker du om matchen mellan Machida och Evans?
Det var en riktigt underhållande match, båda var obesegrade och man visste att någon skulle förlora för första gången. Men jag visste att någon skulle bli knockad.

Ser du Machida behålla bältet?
Det fina med MMA är att allt kan hända, men det kommer att bli svårt för någon att gå in och ta bältet ifrån honom. Han är väldigt rörlig och svår att träffa vilket gör att han frustrerar sina motståndare. Dessutom har han mer styrka än vad man tror.

Har du några drömmatcher inför framtiden?
Fedor Emelianenko mot Brock Lesnar och Ricardo Arona mot Lyoto Machida är två matcher jag verkligen skulle vilja vara med om, särskilt som domare.

Är det något mer du vill säga?
Jag älskar verkligen vad jag gör och jag uppskattar verkligen alla fans, de är hjärtat av sporten och utan dem är vi ingenting. Fortsätt att stötta sporten så att vi kan fortsätta göra vad vi älskar.

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.