Hem » Strikeforce, UFC, WEC, Övrigt

MMABloggen sammanfattar året

31 december 2009 kl.09:19 av Joakim Borgudd | 7 kommentarer

mmablogglista

Vi började tidigare veckan med att samanfatta de intervjuer vi gjort under året. Nu fortsätter vi med att vi som är skribenter sjävla listar årets händelser. Gå vidare för att se vad vi tyckte och tyck till själva, gott nytt år!

Joakim Borgudd
Årets gala? UFC 100 – Oavsett hur sjävla galan blev var den så omskriven under hela första halvan av året att den måste ta hem utmärkelsen.
Årets match? Donald Cerrone vs Benson Henderson – Stenhårda träffar och Hendersons gummiarmar, jag trodde matchen var över massa gånger men varje gång lyckades Henderson ta sig ur i sista sekunden.
Årets nykomling? Marius Zaromskis och Bellator – Jag hade aldrig hört talats om Zaromskis före han deltog i turneringen i DREAM. Fyra vinster i år, varav tre via huvudsparkar har kvalificerat honom för en titelmatch i Strikeforce, imponerande är bara förnamnet. Bellator för att de ger fler turneringar åt folket.
Årets mest oväntade händelse? När Rampage Jackson lämnade UFC.
Årets fighter? Gegard Mousasi – Folk sa han borde hålla sig i mellanvikt, men istället snor han åt sig bältet i Strikeforce och har också hunnit försvara det en gång. Desssutom lekte han med Mark Hunt.
Årets besvikelse? När Affliction ”Trilogy” ställdes in, ridå är ordet som bäst beskriver min känsla när jag läste det.
Förhoppning inför 2010? Att mästarna i de stora organisationerna är friska och kan försvara sina bälten regelbundet.

Teddy Stenmark
Årets gala: UFC 94 ”Penn vs GSP II”
Årets match: Lyoto Machida vs Rashad Evans
Årets nykomling: Cain Velasquez
Årets mest oväntade händelse: Dan Henderson knockade Michael Bisping
Årets fighter: Georges St Pierre
Årets besvikelse: Tito Ortiz
Förhoppning inför 2010? Att Brock Lesnar tar sig an Cain Velasquez och att Alexander Gustafsson etablerar sig i UFC.

Patrick Jenkinson
Årets gala? WEC 40 – En gala som jag nästan inte hade några förväntningar inför och den positiva överaskningen sitter kvar i minnet.
Årets match? Miguel Angel Torres vs Takeya Mizugaki – Efter att ha sett denna match tycker jag att ”krig” överanvänds för att beskriva andra matcher.
Årets nykomling? Jose Aldo – På kort tid har han satt prägel på sin viktklass och han kan bli riktigt besvärlig för sina kommande motståndare.
Årets mest oväntade händelse? Att Paulo Thiago besegrade Josh Koscheck – Det var bara så underbart att se.
Årets fighter? Mauricio ”Shogun” Rua – Det har tagit honom lång tid att börja närma sig den fighter han var innan sina skador men jag är imponerad över hans utveckling (sen är han min favorit-fighter så jag är inte särskilt objektiv).
Årets besvikelse? Thales Leites insats i matchen mot Anderson Silva vid UFC 97 – Tveksamt om man kan kalla det för en match ens och det värsta var att Anderson Silva fick utstå en hel del kritik efter matchen.
Förhoppning inför 2010? Att Strikeforce fortsätter att växa så att UFC kommer vara tvungna att vara på sin vakt och verkligen leverera för att behålla topplaceringen (som de självklart haft under en längre period och fortfarande har).

Patrik Lythell
Årets gala? UFC 100 – Hundrade galan i sportens mest framträdande organisation. Inte så mycket för galans matcher men för vad det betyder att sporten kommit så
långt. Säga vad man vill om UFC och ‘Onkel Fester’ men att UFC gett oss 100 grymma galor är hatten av.
Årets match? Melendez vs Thompson II – Minnet är väl bra men kort men jäklar vilken match det var! Donald Cerrone vs Ben Henderson kliver in som snuddande tvåa.
Årets fighter? Jose Aldo – Fyra knockar på ett år, som kröntes med att i mitt tycke
överraska mot Mike Brown, och bringa in nya året som mästare i WEC kan inte
bli annat än utnämnandet till årets fighter.
Årets nykomling? Jon ”Bones” Jones – Årets tvättäkta nykomling blir
Joe Warren som stod för en imponerande insats i DREAMs fjäderviktsturnering.
Mest oväntade händelse? Lyoto Machidas hand höjs efter en i mina ögon klar förlust. Haka i golvnivå
hemma i soffan. Brian Bowles grymt imponerande insats mot Miguel Torres hade
jag hellre satt här och sluppit tidigare nämnda.
Årets besvikelse? Affliction.
Förhoppning inför 2010? Fedor går på en färd för att rensa topp 10 tungviktare eller får åtminstone chansen att göra det. Shogun tar vad som borde vara hans redan. Aoki till USA. BJ till weltervikt. UFC till Sverige.

Kemal Coskun
Årets gala? Valet mellan UFC 95 och Strikeforce Evolution är svårt, så jag kör på båda galorna.
Årets match? Eftersom jag är en person med mycket hat (ännu mer kärlek) i mig så måste jag välja en match där en del känslor var inblandade. Därför väljer jag matchen mellan B.J Penn vs. Georges St. Pierre på UFC 94. Totaldominans från kanadensaren såg till att B.J’s hörna ”kastade in handuken” efter fyra ronders mörbultande.
Årets nykomling? Cain Velasquez – Från att vara ett löfte till att vara inblandad i titeldrabbningar på ett år är inte illa.
Årets mest oväntade händelse? Utan tvekan Kimbo Slice’s suplex-kast mot Houston Alexander. Jag var i chocktillstånd i ca fem minuter.
Årets fighter? Står mellan Dan Hardy och Cain Velasquez. Båda har under 2009 vunnit tre matcher utav tre möjliga mot bra motstånd. Av de båda anser jag dock att Velasquez har större potential och som kan erövra bältet och försvara den ett par gånger. Därför väljer jag Cain Velasquez som årets fighter.
Årets besvikelse? Ur ett personligt perspektiv tycker jag att Maia vs Marquardt matchen var en besvikelse. Jag hade sett fram emot grappling-porr ett riktigt bra tag. Tyvärr blev fallet inte så och gardinerna drogs för illa kvickt för Maia.
Förhoppning inför 2010? Min största förhoppning är att Strikeforce fortsätter att utvecklas. Det behövs för sporten. Paralleller kan dras till fotboll där det finns en del stora ligor som konkurrerar mot varandra. För att sporten ska växa så krävs det konkurrens. Sen vore det en våt dröm om MMA kunde inför någon slags liga för de olika organisationernas top-3 fighters i respektive viktklass att fightas mot varandra likt fotbollens Champions League. Trots att det lär ta ett tag för något sådant att införas (om det ens gör det) så tror jag i alla fall att min första förhoppning, att Strikeforce ger UFC en rejäl kamp, besannas.

7 kommentarer »

 • niclas 1 skrev:
  31 december 2009 kl. 10:16

  Jag kör vidare :)

  Årets gala: UFC 100, för att det var UFC 100…
  Årets match: Jag säger Anderson Silva mot Forrest, fast med det menar jag egentligen årets uppvisning!
  Årets nykomling: Cain Velasquez har verkligen imponerat på mig. Men jag ”måste” nog säga Marius Zaromskis.
  Årets mest oväntade händelse: Jag blev väldigt förvånad över att Alexander fick chansen i UFC redan i år.
  Årets fighter: Georges St Pierre.
  Årets besvikelse: UFC 108:s matchkort.
  Förhoppning inför 2010? Att de bästa tungviktarna får möta varandra i UFC (vilket inkluderar att Lesnar blir frisk), att Alexander Gustafsson presterar tre imponerande vinster, att Tv4 sport fortsätter att sända UFC.

 • Patrick Jenkinson skrev:
  31 december 2009 kl. 10:56

  @niclas1

  Hoppas att UFC 108 kan leverera bra matcher trots att kortet inte är så starkt…

 • Tom skrev:
  31 december 2009 kl. 19:07

  Årets gala: UFC 104 med moteveringen trots inte de bästa kortet så var de bara bra matcher med action rakt igenom som stannade lite tyvärr i main eventet
  Årets match: Brock vs Mir,Bj Sanchez eller nog vs couture, två machet där mästaren visar varför man är mästare och en go hard or go home fight
  Årets nykomling: Dan Hardy,ross pearson eller cain
  Årets mest oväntade händelse: Kos förlust mot thago eller spider sug preformance mot leites
  Årets fighter:BJ Penn
  Årets besvikelse: RAMPAGE!!!!ville se han knocka flinet av rashad
  Förhoppning inför 2010? Penn får sin tredje match mot gsp efter att ha slagit maynard och edgar, Hardy chockar världen och gsp med en vänster krok och blir ww mästare, Brock kommer tillbaka vinner över carwin och spöar sen Mir som aldrig för,hughes går tre matcher och slår kos i en av dom,Rampage kommer tillbaka och krossar rashad, Fedor får stryk av overeem, matchen moussasi hendo äger rum, the ice man spöar Tito för tredje gången och som sista önskan randy couture man myten och legende besegra shougun i en titelmatch efter att denna besegrat machida och slutar nu som mästare vid 46 ålder

  Och en liten special
  decieniumets match:Hughes vs Trigg 2 ojoj så galet spännande om man är lite hughes fan de va country boy i topp form
  gott nytt mma år på er

 • Tom skrev:
  31 december 2009 kl. 19:30

  Menar såklart ufc manchester 105 som bästa gala av året

 • niclas 1 skrev:
  31 december 2009 kl. 22:02

  Jenk: Ja, vi får hoppas på det. Ibland blir ju galor med på förhand halvmediokra matcher riktigt bra, och tvärtom. Det är ju glädjande med MMA: man vet aldrig vad som händer.

 • Farujah skrev:
  1 januari 2010 kl. 13:28

  Årets galan: Strikeforce evolution, tätt följd av UFC 95 och WEC 40.

  Årets Match: Faber vs Brown 2, melendez vs Thomson 2 men den absoluta favoriten får bli Torres vs Mizugaki. Ni som nämner Lesnar vs Mir 2 tycker jag synd om, då har ni aldrig sett en bra match =)

  Årets nykomling: Jon Jones, född 1987 och spöat killar stabila killar som Stephan Bonnar och Matt Hammil.

  Årets mest oväntade händelse: Brock Lesnars sjukdom, trist. Ställer ju hela tungvikten i limbo.

  Årets fighter: Bj penn, efter att ha blivit utklassad av gsp tog han sig samman och försvarade sin titel mot 2 farliga contenders, imponerande! En annan som imponerat på mig är Gegard Mousasi, hur långt kan den här killen gå egentligen?

  Årets besvikelse: När Fedor vs Barnett blev inställd, såg fram emot hela kortet. En annan tråkig sak under året har varit Alistair Overeem. Killen har gått 7 matcher i år, 3 i MMA och 4 i k-1 men inte en enda av dessa matcher har han gått i den promotion han håller bältet i. Hur lång tid ska man kunna hålla en titel utan att försvara den? Kan det ha något att göra med dom där monsterdeltoiderna? Jag är ett stort fan av overeem och hoppas att jag har fel.

  Förhoppning inför 2010: Strikeforce fortsätter att växa och leverera bra galor, att rampage jackson som säger sig vara färdig med UFC efter att han tystat rashad och slutfört sina matcher på kontraktet hamnar i strikeforce, att Barnett reder ut sina affärer med kommisionen så att matchen mellan honom och fedor äntligen kan bli av. Året 2010 är också do or die för alistair overeems trovärdighet, går han inte matcher i strikeforce regelbundet så kan man ju bara gissa sig till vad det skulle bero på.

  Sist men inte minst, att strikeforce kortet på CBS i april bli det sjukaste någonsin med 10 miljoner tittare =).

 • Nile skrev:
  2 januari 2010 kl. 04:52

  Årets match är Couture vs Nogeira enligt mig!

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.