Hem » Reportage

Mycket MMA i ADCC

25 september 2009 kl.09:42 av Joakim Borgudd | En kommentar

Jag tänkte gå ifrån våra principer lite och prata om något som inte är MMA, nämligen ADCC 2009 som börjar i Barcelona i morgon. Det finns nämligen en hel del duktiga MMA-fighters som ställer upp, bland annat vårt svenska hopp Ilir Latifi. Vi hittar även gamla mästare i UFC, TUF-deltagare, Pride-veteraner samt en bälteshållare i Sengoku. Men gillar ni inte att duktiga fighters slösar bort sin tid med att brottas kan ni strunta i att läsa vidare.

Om vi börjar med lite kort information om ADCC så står det för Abu Dhabi Combat Club. Det startades 1998 av Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan som är son till en före detta president i Förenade Arabemiraten. Han ville se bra matcher på hemmaplan och hade en massa pengar över vilket gjorde att ADCC snabbt fick status som den största grapplingturneringen i världen. Detta tack vare att han till en början helt enkelt bjöd in alla stora fighters och erbjöd stora prissummor. Turneringen hålls numera varannat år och det finns 16 platser i varje viktklass, de gamla resultaten hittar ni här.

Nu tar jag helt enkelt och går igenom viktklasserna och börjar med lättviktarna. Jag kommer inte att nämna alla som har gått MMA-matcher utan de som numera finns i de större organisationer och känns intressanta att nämna.

-60

Megumi Fujii är kanske världens bästa kvinnliga fighter och har ett record på 18-0 där hela 15 av matcherna vunnits via submission. Dessutom har den 35 år gamle Fujii kommit på andra plats i ADCC två gånger samt vunnit turneringar i BJJ och Sambo hemma i Japan.

+60

Cristiane Santos kallas ju ”Cyborg” som ni vet och har ett record på 8-1. Senast besegrade hon Gina Carano och har kört över det mesta i sin väg. Däremot är hon inte känd som någon duktig grappler men räknar kanske att vinna matcher tack vare sin fysik.

65,9kg

Jeff Curran har gått över 40 matcher sen debuten 1997, men har förlorat fyra raka matcher i WEC. Hans record är 29-12, värt att notera är att 18 av vinsterna kom via submission, men så är han också svartbälte i BJJ.

Rani Yahya gick och vann ADCC 2007 men har även lyckats ganska bra i MMA där han har ett record på 15-4. Hela 13 av hans vinster har kommit via submission och för tillfället finns han i WEC där han vunnit tre matcher.

76,9

Yoshiyuki Yoshida har på senare tid gjort sig ett namn i UFC där han vunnit två matcher på submission. Den enda förlusten kom mot Josh Koscheck förra året och totalt har den förre judokan ett record på 11-3.

87,9

Jorge Santiago är lite av en personlig favorit och han är ju som ni vet mästare i mellanvikt i Sengoku. Det gick sådär i UFC för honom, men sen dess har det blivit 9 raka vinster mot bland annat Kazuo Misaki och Jeremy Horn. Hans record är på 21-7 och där har 12 vinster kommit via submission vilket skvallrar om att han som brasse har en bakgrund i BJJ.

Tom Lawlor såg vi i TUF säsong 9 och han har sen dess vunnit två matcher i UFC, totalt är hans record 8-1. Innan han kom in på MMA var han en mycket duktig brottare och blev bland annat blev All-american vid flera tillfällen.

Andre Galvao är väl mer grappler än MMA-fighter egentligen, men han har sagt att det är MMA han satsar på. Där började han med att vinna tre raka matcher via submission, innan han förlorade mot Jason High i DREAM. Men som grappler är han desto mer meriterad, i ADCC för två år sedan kom han på tredje plats både i sin viktklass och den öppna klassen. Dessutom har han vunnit VM i BJJ flera gånger och anses vara en av världens bästa utövare.

Kazuhiro Nakamura tillhör Yoshidas dojo och har en bakgrund i Judo. Han har gått matcher i UFC, Sengoku och Pride där han skrapat ihop ett record på 13-10 i matcher mot i stort sett hela eliten.

98,9

Ilir Latifi behöver ingen närmare presentation, men man kan säga att han är i väldigt gott sällskap i sin viktklass.

Dean Lister är kanske en av världens bästa grapplers utan dräkt, i MMA har det dock gått lite sådär. Hans record är 11-6 och 9 av vinsterna har kommit via submisison. Han gick senast match i UFC där det totalt blivit 6 matcher varav han vann fyra, men han lyckades aldrig riktigt leva upp till förväntningarna. Men som grappler är han desto mer meriterad, han vann ADCC 2003 i öppen viktklass och har dessutom varit amerikansk mästare i både BJJ och Sambo.

Xande Ribeiro har vunnit två matcher i Sengoku och säger sig vilja satsa på MMA. Men främst är han uppfödd på BJJ och är tillsammans med den skadade Roger Gracie kanske den bäste BJJ-utövaren i de tyngre viktklasserna. Han har vunnit VM i BJJ ett gäng gånger och var även först med att dra ut Jeff Monson. Dessutom vann han ADCC senast och är en favorit till att göra det igen.

Ricco Rodriguez är tidigare mästare i UFC och har meriter från många organisationer, men karriären har inte alltid varit spikrak då han bland annat brottats med drogmissbruk och viktuppgång. Hans totala record är på 48-11 och han har dessutom vunnit ADCC i öppen viktklass 1998. Av hans vinster har 22 kommit via submission.

+98,9

Grabriel Gonzaga är ju en något ojämn men farlig kille i UFC, dessutom är han riktigt duktig på BJJ. Han har bland annat vunnit Mundials, placerat sig på VM och kommit tvåa i ADCC. Hans MMA-record är 11-4 och 6 av vinsterna har kommit via submission.

Jeff Monson är en stubbe till fighter som vilar på en förmåga att bunta ihop sina motståndare och dra ut dom. Och med ett record på 31-9 får man säga att han är ganska bra på det han gör. Och 20 av de vinsterna har kommit via submisson och som grappler har han vunnit ADCC två gånger, senast 2005. Dessutom har har han massvis med andra titlar från stora turneringar.

Fabricio Werdum återfinns numera i Strikeforce men har med meriter från Pride och UFC, i den sistnämnda slutade han med 2-2 innan han gick gå. Totalt har han ett record på 12-4 med fem segrar via submisison. Han bland annat slagit ut Gabriel Gonzaga två gånger. Han är även regerande mästare i ADCC samt har han vunnit VM i BJJ ett par gånger och listan på andra titlar kan bli hur lång som helst.

Övriga deltagare med MMA-meriter värda att nämna är bland annat följande killar: Marcio Cruz, Vinicius Magalhaes, Antoine Jaoude, Keita Nakamura, Tom Erikson samt Hiroshi Nakamura. Dessutom möter Ronaldo Jacaré mästaren Robert Drysdale i en supermatch. Och om ni undrar var Ricardo Arona är så verkar han vara struken efter den misstänkta skada han fick i matchen mot Marvin Eastman.

En kommentar »

  • NEX-5N skrev:
    17 november 2011 kl. 17:14

    Ganska fint inlägg. Jag snubblade precis på din blogg och ville säga att jag verkligen har njutit som besöker din blogg inlägg. Efter allt jag kommer att prenumerera på ditt RSS-flöde och jag hoppas du skriver snart igen!

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.