Hem » Krönikor, UFC, UFC 110

Mycket står på spel i Australien

19 februari 2010 kl.23:26 av Joakim Borgudd | 14 kommentarer

UFC110

Natten till söndag svensk tid avgörs UFC 110 i Australien, en gala som betyder en hel del för väldigt många av deltagarna. Jag tänkte därför göra en högst personlig sammanställning över vad som står på spel under galan.

I Acer Arena i Sydney ska tre gamla veteraner försöka bevisa att de fortfarande kan. För en av dessa handlar det om en framtida titelmatch medan det för de två andra handlar mer eller minde om att överleva i organisationen. Vi har en britt som vill klättra tillbaka uppför divisionens stege för att återta epitetet som landets främsta fighter. Vi har två veteraner från The Ultimate Fighters barndom som trots många fans verkar ha tappat det som en gång gav dem kontrakten och nu desperat behöver vinna. Till sist har vi ett stjärnskott som övervunnit en skada som hotade karriären, kort sagt är det många viktiga matcher som avgörs på UFC 110.

Prides sista strid?

Jag vet att det är en lite väl dramatisk rubrik, men i värsta fall kan det bli så. Några av Prides största stjärnor finns med på kortet i form av Antonio Rodrigo Nogueira, Mirko ”Cro Cop” Filipovic och Wanderlei Silva. Tre giganter som inte riktigt tagit UFC med storm.

Cro Cop hänger på repet att försvinna från organisationen en andra gång om han förlorar. Silva ska försöka restaurera lite av sitt forna rykte genom att slå Michael Bisping och undvika en fjärde förlust på fem matcher. Nogueira tog förvisso interimbältet mot Tim Sylvia, men har undantaget matchen mot Randy Couture inte direkt övertygat i UFC. För honom står det verkligen mycket på spel, en seger kan ge titelmatch och bevisa att han kan glänsa mot killar betydligt yngre än Couture. En förlust kastar honom långt ner i utmanarskaran och skulle nog enligt många markera slutet på hans storhetstid.

Skulle dessutom alla tre förlora skulle det definitivt kännas som ännu en moralisk seger för UFC över Pride, men med Ben Rothwells avhopp känns det som en given seger i alla fall för Cro Cop. För de andra två blir det definitivt tuffare.

Bisping som möjlig titelkandidat

Ni förstår på rubriken, UFC hade en masterplan om att kunna matcha Michael Bisping i en titelmatch mot Anderson Silva i England. Sen råkade han springa på en knytnäve från Dan Henderson och fick börja om, med en Prideveteran besegrad i Denis Kang får han nu ännu en legend på dekis i Wanderlei Silva. Ska UFC kunna matcha honom som en framtida titelkandidat får han nog se till att vinna. Dessutom lär han inte nöjd med att vara England näst bästa fighter efter Dan Hardy.

Titelmatch?

Vinnaren av Cain Velasquez och Antonio Rodrigo Nogueira kan med lite tur få titelmatch, vad mer behöver man säga? I en division som stått stilla sen förra sommaren vill man inte förlora och hamna långt ner i kön av utmanare.

Bonnar är illa ute

En episk finalmatch av den första säsongen av The Ultimate Fighter mellan Stephan Bonnar och Forrest Griffin gjorde Bonnar till en mycket populär fighter. Nu har han förlorat två raka och totalt fyra av de sex senaste. Att han dessutom lyckades förlora mot Mark Coleman gjorde inte direkt gott för hans rykte, en tredje raka förlust mot Krzysztof Sozsynski i helgen kan bli ödesdiger. Jag tror trots allt att han fortfarande har en del marknadsvärde för UFC och att han kan överleva trots en förlust, men han sitter knappast säkert. Blir han kvar efter en förlust är det snarar för att UFC inte vill riskera att han går till Strikeforce.

Jardine likaså

Den gamle prisjägaren Keith Jardine har verkligen gått upp och ner i UFC, han har varvat segrar mot Forrest Griffin med förluster mot killar som Houston Alexander. Nu har han förlorat två raka matcher och en tredje förlust skulle nog kunna bli ödesdiger, en seger mot den enkelspårige brottaren Ryan Bader är nog ett måste, särskilt då han nog inte är lika populär hos fansen.

Reljic och ryggskadan

Goran Reljic imponerade i sin UFC-debut då han slog ut Wilson Gouveia i den andra ronden. Nu ska han istället prova lyckan i mellanvikt och med sitt record på 8-0 kan den 25 år gamle kroaten bli ett intressant tillskott. Problemet är bara att matchen mot Gouveia gick i maj 2008, sen dess har Reljic opererats för en allvarlig diskskada i ryggen och gör nu comeback mot brottaren CB Dollaway. Frågan är om han fortfarande är samma fighter.

14 kommentarer »

 • Farujah skrev:
  20 februari 2010 kl. 00:26

  Bisping har inget att göra i närheten av titeln, han har fortfarande aldrig slagit en riktig top10 fighter, en väldigt tam fighter i mina ögon som saknar knockout power. Jag menar herregud, till och med Leben tog honom till ett decision, om wanderlei går tillbaka till sin gamla chute boxe stil så blir jag inte förvånad om han övereröser bisping med knän och vilda hookar till den grad att engelsmannen klappar ihop.

 • Jonte B skrev:
  20 februari 2010 kl. 07:40

  Med så lång frånvaro för Reljic pga allvarlig skada tyckte jag det var bra odds på CB (även om han suger).

 • Anton skrev:
  20 februari 2010 kl. 09:36

  Är det någon som kan förklara vad UFC;s interimbältet är för något?

 • andreas skrev:
  20 februari 2010 kl. 10:06

  Anton

  Läs tex vad Borglund skrev under Vinnaren av Nogueira och Velasquez kan få Lesnar.

  Alltså brock har varit skadad och osäkert när han skulle komma tillbaka så därför bestämdes en sådan match.

 • Farujah skrev:
  20 februari 2010 kl. 10:06

  Anton, interim kommer ifrån den latinska termen ad interim, som betyder ”tills vidare”.

  När mästaren blir oförmögen att försvara sin titel på utsatt tid och man inte riktigt vet läget med denne dvs när han kommer att kunna fightas igen, därför skapar alltså så att säga en ”tills vidare titel” som divisionens 2 topcontenders ska göra upp om.

 • ahs skrev:
  20 februari 2010 kl. 10:12

  Ett interim bälte är en titel som man har tillsvidare – tills man får möta den riktiga mästaren.Om den riktiga mästaren har varit oförmögen att försvara sin titel för en lång tid pga. olika anledningar så brukar de närmaste utmanarna till mästaren få göra upp om en tillfällig titel sk.interimbälte – vinnaren där får sen göra upp med den riktiga mästaren när han är redo igen.Hoppas jag inte krånglade till det för mycket ;)
  Jag tror att matchen mellan Frank Mir och Shane Carwin är en match gällande interimbältet – vinnaren där får sen möta Brock Lesnar gällande UFC: tungvikts titel.

 • ahs skrev:
  20 februari 2010 kl. 10:13

  hahah lol du fick tre svar – inte dåligt ;)

 • viktort skrev:
  20 februari 2010 kl. 10:41

  Vilken tid är det här i Sverige respektive Australien? Blir alldeles förvirrad.

 • Daniel skrev:
  20 februari 2010 kl. 11:08

  Den går som vanligt klockan fyra i natt på tv4sport, så då är det väl bara att räkna så många timmar framför som Sydney ligger. Vilket enligt en sida jag hittade är +10 timmar. Så runt klockan 14 där om det är live 0400 här?

 • Joakim Borgudd skrev:
  20 februari 2010 kl. 19:06

  Precis, man anpassar tiden för att det ska motsvara samma tid i USA – dvs många PPV-köp.

  Jag tror för övrigt inte heller Bisping kommer att ha något med titeln att göra – men UFC hoppas garanterat annat.

  Och som ni andra sagt är ett interimbälte alltså ett tillfälligt bälte man utser då mästaren är borta under en längre tid. Som man nu gjort med matchen mellan Carwin och Mir, den bestämdes innan Lesnar annonserade sin återkomst och kanske ångrar man sig i efterhand men så blev det nu.

 • Olof Hellström skrev:
  20 februari 2010 kl. 21:14

  Jag håller med om att Bisping har en bit kvar till toppen, men jag gillar britten ändå. Han har en skönt stöddig still, så jag hoppas och tror på vinstför honom.

  Cro cop är det nog sista gången vi ser i UFC, jag är ganska säker att han åker på ännu en förlust, tyvärr…..

  Nogieria kommer att köra över Valasques, garanterat.

  Nej, nu skall jag ladda upp med att kolla på OS ända fram till galan. Over and out.

 • mk skrev:
  20 februari 2010 kl. 23:57

  stream på 110an?:)

 • Alexander J skrev:
  21 februari 2010 kl. 00:22

  Blir det någon chatt under galan inatt?

 • Vinnysimmo skrev:
  21 februari 2010 kl. 00:35

  Antonio Rodrigo Nogueira
  Michael Bisping
  George Sotiropoulos
  Keith Jardine
  Mirko ”Cro Cop” Filipovic

  Där har nikvällens vinnare.

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.