Hem » Krönikor

Onsdagskrönikan – Hur skadad ska man få vara?

30 december 2009 kl.12:45 av Patrick Jenkinson | 16 kommentarer

Vi har alla bevittnat hur Joe Rogan lyfter mikrofonen mot den trötta matchvinnare som med stor lättnad berättar om skadorna denne ådragit sig i förberedelserna inför matchen och på vilket sätt skadorna påverkat fightern negativt under själva matchen. Vi har även i samband med presskonferenser eller intervjuer efter galor hört den som förlorade berätta om olika skador och hur de var bidragande till förlusten. Utifrån detta ställer jag frågan – hur skadad får man vara när man påbörjar en match?

Min fråga väcktes då UFC 108 har varit en riktigt Bermudatriangel vad gäller skador och det har till och med att funnits ett rykte om att Thiago Silva ska ha skadat sin fot ganska illa men att UFC betalat honom för att han ska välja att jobba sig igenom skadan och komma till match. Dana White dementerade visserligen dessa rykten men om denna gala skulle vara mer skadedrabbad än vad den har varit så skulle det dags att ta in en präst att genomföra en exorcism.

Det finns gott om exempel där skador innan match påverkat och det senaste exemplet jag kan minnas är att Forrest Griffin berättade att han gick in i matchen mot Tito Ortiz med bruten fot och Ortiz hävdade att han hade diskbråck och en sprucken skalle innan matchen. Sen finns det andra aspekter av skador som till exempel när Thiago Alves kom in alldeles för tung till matchen mot Matt Hughes då han skadat foten så pass allvarligt att han inte kunde genomföra sitt viktminskningsprogram på rätt sätt. Alves fick böta, ändå gå match mycket tyngre än sin motståndare och han körde fullständigt över Hughes (vilket han förmodligen hade gjort oavsett vikt). Ett annat exempel där en skada fick en avgörande roll var när numera avskedade Kevin ”The Fire” Burns petade Anthony Rumble Johnson i ögat under deras match. Burns berättade efter matchen att han var tvungen jabba med öppen hand då han brutit handen tre gånger under en period av 16 månader vilket gjorde att han inte kunde knyta sin näve ordentligt och han riskerade att förstöra handen fullständigt om han drog på med full styrka. Det finns många fler exempel och ni får gärna hjälpa mig att minnas dem.

Företeelsen med skador innan match är så vanlig att när Mark Bocek efter sin senaste vinst sa att han hade haft en tuff förberedelse inför sin match var Joe Rogans följdfråga vilken skada han hade ådragit sig. Bocek fick tydliggöra att det bara hade varit tufft att förbereda sig inför match och att det inte rörde sig om en skada.

Jag förstår att oavsett sport så dras idrottaren med skador som påverkar denne i olika grad. Även en fighter som har en mycket lyckad och relativt skadefri karriär ådrar sig skador under sitt utövande av sporten såsom nackproblem och dåliga knän. Men var går gränsen? För en gränsdragning får man sällan eller aldrig se. Många gånger drar sig fighters ur planerade matcher på grund av skador men jag vet inte om det är deras egna bedömning (som kan vara grundat på många olika saker) eller om en läkare fattat det beslutet åt dem. De exempel jag på rak arm kan komma på där läkare inte tillåtit fighters att gå match är geniet Ken Shamrock som skadade sig med ett cut strax innan matchen mot Kimbo Slice och Roman Mitichyan som under sitt försök i sjätte säsongen av TUF blev hindrad av en läkare att fortsätta delta och gå match (och han flippade ut ordentligt).

Frågan om skador är inte en enkel en men den är viktig. I förra onsdagskrönikan tog Johan Wicklén upp fenomenet att fighters utsätter sig för allt större risker för att till exempel få utmärkelsen kvällens match. Samma sak gäller en skadad fighter som inte får betalt för varken matchen eller från sina sponsorer om matchen inte blir av och därför utsätter sig fighters för större risker för att kunna försörja sig. Därför behöver fighters ibland bli skyddade från sig själva för att inte bli idrottsinvalider eller förstöra sin karriär på grund av ett kortsiktigt tänkande. Men man måste kunna försörja sig och då skulle en baslön med provision för match vara en god lösning.

Syftet med denna krönika är inte att komma fram till något specifikt eller ta ställning utan att lyfta frågan om skador. Så hur skadad tycker du att en fighter får vara inför match?

16 kommentarer »

 • Hampus skrev:
  30 december 2009 kl. 16:02

  Det börjar bli mer och mer uppenbart hur tjeckoslovakiskt mycket och tungt man måste träna för att lyckas inom sin idrott idag.

  Jag tror att de många återbuden vi har fått se på senaste tiden beror både på att fighters tränar betydligt hårdare än de gjorde för bara något år sedan. Samtidigt har sporten humaniserats något och fighters ses numera som profesionella idrottsmän och behöver inte riskera liv och lem för att tjäna in sitt leverbröd.

  För att svara på diskussionsfrågan så tycker jag att man måste vara 100% frisk för att gå in i en fight. Både för att göra sig själv och fansen rättvisa. Det är trots allt ingen lek det handlar om i oktagonen.

 • Farujah skrev:
  30 december 2009 kl. 16:31

  Hampus förstår hur du tänker, men jag tror att det ärligt talat är nästan omöjligt att komma in i en fight 100 % skadefri. Det är ändå fighting det handlar om och vi är inte mer än bara människor. Ett trainingcamp är ingen lek, det är 8 veckor av djurisk träning och någon gång under dessa 2 månader kommer man att skada sig =)

 • niclas 1 skrev:
  30 december 2009 kl. 16:36

  En 100% frisk fighter är enbart en dåligt undersökt fighter…

  100% som krav och vi skulle inte få se många galor per år. De flesta har skavanker och mer eller mindre allvarliga skador. Det är inte ”friskhet” som borde bedömas utan (1) om det föreligger skada/ohälsa som ökar risken för allvarliga skador/ohälsa, (2) om hälsotillståndet försämrar funktionen på ett potentiellt matchavgörande sätt. Det är i alla fall vad jag tänker spontant.

 • niclas 1 skrev:
  30 december 2009 kl. 16:36

  Lustigt, liknande reflektion skrev vi samtidigt.

 • Alexander on tour skrev:
  30 december 2009 kl. 20:44

  Förbjud träning säger jag. I de gamla antika olympiska spelen ansågs träning vara doping.

  Usch,svår fråga. Det måste såklart finnas läkarbedömningar på vilka skador man finner acceptabla för att kunna säkerställa en fighters säkerhet. Om man har haft en hjärnskakning nära inpå en fight får man inte fightas eller vid förkylning.

  Jag för min del tycker det är okej med smärtstillande medel ifall man har ont. Det är tillåtet att ta en lokal/smärtbedövande spruta inom tex fotbollen inför en match (eller under pågående) Så varför inte inom MMA.

  Sen tror jag inte att de flesta tränar smart. De bästa fightersen brukar (vad vi vet iaf) inte vara skadade innan matcher. GSP, Anderson,Machida, Fedor har jag sällan hört om några skador innan matcher.

 • jim skrev:
  30 december 2009 kl. 22:00

  Alexander, Anderson hade haft strul med armbågen inför varje match.
  Machida var det senast nåt fel på också, inte helt säker på vad det var, tror han hade skadat en fot.
  Gsp har haft problem med skrevet, nu senaste mot Alves så slet han tydligen upp en gammal skada.

  Nästan alla i ”toppen”, ufc,dream whatever är skadade på nåt sätt, små skador som irriterar och hämmar.
  Men inget allvarligt.

  Vanligt är nog slitage dock.

 • Alexander on tour skrev:
  30 december 2009 kl. 23:09

  @Jim
  Jag sa sällan. Och att Anderson har haft lite problem med armbågen är väl inte samma sak som en bruten fot eller diskbråck. Att GSP skadar sig under en match är väl inget att säga om, det handlar ju om man är skadad innan matchen ens har börjat.

 • Joakim Borgudd skrev:
  30 december 2009 kl. 23:18

  Det är som sagt en intressant fråga, självklart är det så att fighters ofta dras med mindre skador men det är ju lite trist när folk alltid har olika skador att skylla på när de förlorar. Men frågan är hur man kommer ifrån det, handlar ju om pengar.

 • Malevolent skrev:
  31 december 2009 kl. 00:01

  Alexander, jag tror att det vore väldigt olyckligt om bruket av smärtstillande spred sig till MMA.

  1. Det kan leda till långsiktiga skador då fighters struntar i kroppens varningssignaler och fortsätter en match som de borde brutit. Det kan förvisso sägas vara upp till individen, men det finns oroande ’slit och släng’ tendenser inom MMA redan (go ufc!). Om det blir standard att använda smärtstillande om man blir skadad innan/under en match så finns risken att fighters förväntas göra det, och att det leder till fler långsiktiga skador.

  2. Bruket av smärtstillande kan göra många tekniker mindre effektiva. Strikes mot ben och kroppen bygger ju mycket på att sänka motståndarens förmåga att fortsätta fighten genom att orsaka fysiskt obehag. Om sånna tekniker blir mindre effektiva kommer det leda till att MMA blir en mycket mer begränsad sport- mer fokus på knockar och submissions, med mindre variation i strikingen.

  Sen finns det ju alltid en risk att fler submissions leder till skador om man inte känner hur långt ett lås är draget.

  Tyvärr kommer det här alltid vara ett problem i proffsidrott; det blir en enorm press att prestera under en väldigt kort tid, och många kommer strunta i de långsiktiga riskerna för att få ut det mesta av sin karriär. Förhoppningsvis kommer den ökande acceptansen av MMA leda till att proffs-fighters får möjlighet att försäkra sig, så att de inte står helt utan skyddsnät om de inte kan tävla.

  Med det sagt: väljer man att fightas när man inte kan ge 100% så ska man fan stå för sitt beslut, inte beklaga sig för Joe Rogan efter matchen.

 • dinho skrev:
  31 december 2009 kl. 03:13

  Tycker att fighters ska få slåss när dom själva vill fightas utan att behöva ha nån ekonomisk press från dana elr liknande. trots allt är det ju dessa fighters som betalar danas feta check i slutet av månaden

 • Lars skrev:
  31 december 2009 kl. 04:28

  man är nog 100% skadad om man frivilligt ställer sig i oktagonen mot Fedor.

 • Alexander on tour skrev:
  1 januari 2010 kl. 03:06

  @ Malevolent.

  Man kan ju inte gärna bedöva hela benet. Då sänker man ju sin egen prestations förmåga. Men om man har besvär med en ankel eller ett knä innan match så tycker jag det är ok om man tar lokal smärtbedövande där så man kan röra sig fritt utan smärta. Vi pratar inte om att bedöva hela kroppen här.

 • MMABloggen » Blog Archive » Dagens citat skrev:
  5 januari 2010 kl. 08:21

  [...] Silva skadad men gick matchen mot Rashad Evans ändå, något som Patrick Jenkinson pratade om i onsdagskrönikan förra [...]

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.