Hem » Evolution, Krönikor, Strikeforce, UFC

Onsdagskrönikan – Äntligen en värdig utmanare till UFC

23 december 2009 kl.08:20 av Gästskribent | 21 kommentarer

Strikeforce levererade i helgen. Melendez mot Thomson var en fantastisk fight, även om jag är övertygad om att den Thomson som fightades i lördags var långt ifrån sitt livs form.

Också Jacare och King Mo levererade. Två tunga namn, med tunga meriter utanför MMA-cirkusen, och som med rätt folk i ryggen kan gå hur långt som helst.

Allt började med Fedor-affären i somras. Strikeforces kompromissvilja till samproduktion med det minst sagt ljusskygga M1-Global fällde avgörandet och Dana White var inte sen att spotta invektiv över både världens bäste ryss och den organisation han valt framför UFC – en organisation som han frekvent kallade Strikefarce. Och visst, många var vi som var benägna att hålla med. Flera av viktklasserna såg farligt tunna ut och även om de namnkunniga profilerna fanns där så var återväxten inte mycket att skryta med.

Sen slog han ner som en bomb. Fedor på CBS sågs av över fem miljoner amerikaner och en höger från helvetet var precis vad Scott Coker önskat sig och vad Dana White drömt mardrömmar om.

Och Scott Coker har en plan. Strikeforce vet vad de gör och Cooker och company har lärt sig att dödskalle-t-shirts och Donald Trumps comb over inte garanterar en framgångsrik promotionorganisation. Det räcker helt enkelt inte att bara pumpa in pengar. Samma dag som Affliction signerade ett kontrakt som garanterade Tim Sylvia nästan en miljon dollar för att möta Fedor, så skrev man samtidigt under sin egen dödsdom.

Sen kan man inte komma ifrån att Strikeforce haft draghjälp av UFC:s skadedrabbade höst med mästare i sjukstugan och diverse problem och galor där fightkorten ständigt formats om. Och den tionde säsongen av The Ultimate Fighter. Visst tittar vi fortfarande, men jag är övertygad om att hardcorefansen, och dom är många, snart vill se något nytt. Tito och Chuck i TUF 11 är inget jag får stånd av. UFC hade allt fram till sin hundrade gala i somras. Sen blev det helt enkelt stiltje.

En positiv sak med den ökade konkurrensen är att fighters förhoppningsvis kan börja sätta mer press på UFC. Deras slit och släng-kontrakt och fight of the night-bonusar som visserligen garanterar underhållning, men samtidigt gör att fighters öppnar upp sig för onödiga risker, börjar kännas något överdrivna. Kommersialisering av hjärnskador var det någon klok man som sa tidigare i höst. Blir 2010 året då vi äntligen får se en stark (fack)fighterorganisation som lyfter fram de här frågorna på riktigt?

För Dana White kan inte längre spela oberörd. Visst är UFC störst. Riktigt jävla mycket större än alla andra, men när Strikeforce på kort tid lyckats signa namn som King Mo, Bobby Lashley, Fedor, Dan Henderson, Gegard Mousasi, Zaromskis, Werdum, Melvin Manhoef, Jacare, Kj Noons, Jason Miller, Jay Hieron, Shaolin Riberio, en snart 50-årig Herschel Walker och Daniel Cormier, kan bossarnas boss inte längre blunda för konkurrensen.

Lägg där till Jake Shields, Nick Diaz, Cris Cyborg, Thomson, Melendez, Overeem, Cung Le, Lawler, Rogers, Tyrone Woodley och ett nära samarbete med japanska Dream och EA Sports så förstår ni varför Mr. White haft en jobbig höst.

- Johan Wicklén

21 kommentarer »

 • jeNk skrev:
  23 december 2009 kl. 08:27

  Varmt välkommen tillbaka Johan (om än högst tillfälligt)!

  Konkurrens är bra och jag hoppas att Strikeforce kan växa i en takt de klarar av och som det finns marknad för. Man måste ju komma ihåg att de behöver inte vara top 3 fighters som möts för att de ska bli en grym match – Melendez vs Thompson, Hansen vs Alvarez eller varför inte klassiska Griffin vs Bonnar är goda exempel på det.

  Om Strikeforce vågar göra bra matchningar, och inte försöker styra som EliteXC (eller bara ger Cung Le motståndare som inte vet vad en nedtagning är), så kommer vi att få se mycket spännande under 2010. Samma sak händer ju i Japan till nyår då DREAM vs Sengoku kommer ske (till viss del) vilket är oerhört tilltalande.

 • Johnny skrev:
  23 december 2009 kl. 08:45

  Fight of the Night bonusar är ju geniala! Rör inte dom!

 • Joakim Borgudd skrev:
  23 december 2009 kl. 09:38

  Spot on Johan, kan tycka att en del bonusar är lite väl tilltagna då de ofta är betydligt mer cash än vad figthern själv får i lön.

  Det centrala för Strikeforce är väl nästa år att de stjärnor de har får vara skadefria, i år har de ju tappat Frank Shamrock och Cung Le som inte längre kan vara huvudmatcher bara genom att de själva är med.

 • Rebel-Ape skrev:
  23 december 2009 kl. 10:18

  Bra krönika, roligt att Jenkinson tar upp den eviga disskutionen om konkurrens. Jag har aldrig varit för UFCs monopol. Jag ha alltid tyckt att det är dåligt för sporten. Strikeforce gör det man önskade UFC skulle göra, att låta sina fighters möta andra organisationernas för att visa vem som r världens bästa, då menar jag samarbetet med DREAM. I Strikeforce har man accepterat sn roll, och sedan byggt upp successivt och smart. Det finns en anledning varför UFC aldrig gjort några galor i Japan, något som Strikeforce nog kommer lyckas med i framtiden. Något som är bra för sporten

 • Tom skrev:
  23 december 2009 kl. 11:11

  ALla spoter har väl istort sätt monopol i form av NHL, NBA och likannde men mma håller väl på att utveckla en Perimer League La Liga, dom bästa spelarna i olika ligor och den eviga fråga vilket lag är bäst och så vidare. Där är inte MMA än och jag tor inte MMA kommer koma dit för i sinom tid kommer Dana White besegra allt mostånd och stå ohotad på mma mount evrest med UFC som odiskuterad number 1.
  De UFC fösrst ska göra är att slå ihop sig med WEC och innleda detta med en TUF säsong med featherweight och Bantaweight sen avslutar man detta med en gala när dessa båda bälte står på spel. Och kanske även WEC LW champ mot BJ detta lär bli världens bästa lättvikts gala med tre titelfighter och en hård jävla käftsmäll mot Strikeforce.
  De UFC har som itnte dom har är erfraenheten och ett snyggt paket, tycker Strickforce är fult och har världes sämsta ring announcer.
  UFC har också mästararna BJ, GSP, Silva, sen har dom Moussais som antagligen kunde knipa åt sig bältet i LHW och MUhamed King Lawal skulle vara där i toppen också, Sen i tungvikten är ju det man mest snackar om med Fedor och Brock. Fedor har ju avrit världens bästa tungviktare men är ahn de längre frågan vill man ha svar på tar han Brock? eller inte. så där finns ingen mästare.

  Men jag hoppas att de kommer en organisation med de bästa i istället för massa olikal. Men får man fotbolls delning hoppas jag MMA kör en champions leauge där typ fyra från avrje vikt från dom fyra största och organisationern möter varandra i en tunering inte på samma gala utan under ett år och avsultar med en final gala med LW;WW;MW,LHW och HW för att kåra världens bästa fighter.
  dett skulle vara en fin verklighet:D

 • Alexander on tour skrev:
  23 december 2009 kl. 11:27

  Dessa onsdagskrönikor är underbara. Kul med denna typ av debatt och inte bara nyheter.

  Jag tycker att det är bra att Strikeforce växer sig starka just på grund av de ger sina fighters större frihet. Dana har själv medgett att han pressar sina fighters till att fightas underhållande och ta chanser. Dessutom har Ufc just den där slit och släng mentaliteten och alla som inte går med på allt the big boss säger straffas hårt (John Fitch tex).

  Hoppas på ett fighters fackförbund.

  Utöver det är jag mest spänd på vad framtiden håller. Kanske får vi en dag se olika organisationers mästare möta varandra alá Champions Leuage.

 • affe skrev:
  23 december 2009 kl. 13:02

  Tom:

  Det där var genialiskt!

 • jeNk skrev:
  23 december 2009 kl. 13:31

  @Tom

  Alla sporter har inte monopol. Monopol innebär att det inte finns andra alternativ och det finns det ju även i fotboll och hockey även om alternativen kanske inte är lika attraktiva vad gäller exponering och som källa till inkomst.

  I en perfekt värld skulle en organisation vara underbar precis som du skriver, men livet är inte perfekt. Jag hoppas därför inte på en organisation för jag tror att det leder till maktmissbruk och dåligt förhandlingsläge för fighters (som UFC hade efter PRIDEs och EliteXCs fall). Jag ser hellre stora organisationer som samarbetar vid tillfälle och att UFC gärna får behålla topposition vilket innebär att de får jobba hårt på att leverera det vi fans vill se och ha.

 • Tom skrev:
  23 december 2009 kl. 13:43

  @Jenk
  jag föklara vad jag menar med monopol och så är det i det flesta sport, för de finns ingen chans att Zlatan eller Eonaldo skulle spela i allsvenska eller inte, andra alternativ finns det istort sätt alltid men som jag säger så är det monopol i någon form med någon eller något som styr mer eller mindre, som NHL/NBA eller likande och den form som den internationella fotbollen har. UFC har ju inte heller i ditt synsätt monopol men som jag föklara har dom de och de tycker mer stämmer med sannningen.DOm är störst, bäst och vackrast inom dagens mma.

 • Benke skrev:
  23 december 2009 kl. 15:04

  Visst är det bra att det finns en utmanare. Och nu finns det ett gäng fighters i Strikeforce som man skulle vilja se mot de bästa i UFC (Mousasi, Fedor, Hendo, Melendez, Shields, Thomson), samtidigt är UFC grymma på att skapa galor. De har haft otroligt oflyt på sistone, men jag tyckte 107:an var fantastisk och när jag var på plats och såg 105:an (med ett på pappret måttligt spännande kort) blev jag än mer imponerad av ”showen” som UFC fixar.

 • Richard skrev:
  23 december 2009 kl. 15:50

  Jag håller helt klart med Tom om att de borde göra TUF med FW och BW, Zuffa äöger ju WEC så det borde inte vara några problem, är dock tevksam till om det skulle vara bra att slå ihop WEC och UFC.
  WEC leverar alltid bra galor, dock så är det nog bra mycket mindre amerikaner som är intresserade av WEC än oss i Europa.
  Jänkare har ju någon slags hardon för tyngre viktklasser så LW, FW och BW är inte så intressant för den stora massan där.
  Skulle kunna ändras med en TUFsäsong kanske men tror inte det skulle kunna bli så populärt att man skulle kunna se en BW match som main event på en UFCgala.

  Angående strikeforce tycker jag att de gör ett bra jobb, inte lika flashiga galor och ibland lite ojämna men bra underhållninbg är det, det som de saknar är en egen TUFversion för att dra in mer casualfans som genererar pengar.

  Själv är jag dock överlycklig över samarbetet med M1 och Dream, nästan lika glad som jag är över DREAM vs Sengoku på nyår, det bara måste bli så jävla bra.

 • Rebel-Ape skrev:
  23 december 2009 kl. 15:55

  Tom ursäkta mn du verkar ha 0 koll på hur mma branschen ser ut idag. Visst har NHL, NBA, NFL och alla de andra stora sportorganisationerna kläm på sporten, men om du tänker efter så fattar du själv att UFC inte har en chans att täcka en hel sport under en o samma banner. Därför ser jag MMA i framtiden mer i en fotbollsmall där sporten har växt ig så stor att den fins på nationell nivå i flera länder (något vi redan har sätt bl.a här i sverige) och sedan i andra länder där sporten har mer resurser, USA, Japan och Brasilien t.ex. UFC kommer inte kunna locka alla fighters med sina absurda kontraktskrav, men det funkar så länge det inte finns en fackförening/förbund som hjälper till utövarna med deras rättigheter. Sporten är den snabbast växande och det växer mer o mer för varje gala, att UFC har svårt att utvidga sin kapacitet i fighters är redan ett tecken på att de inte kan växa till sig mkt större än vad de redan är, nu letar de bara efter grymma talanger som ska kunna ta UFC ett steg längre, de vill ha de bästa fightersna, men nu har Strikeforce dykt upp och de samarbetar med DREAM,bara det säger mycket…. ngt som gynnar sporten…. tack o hej Apan har talat!

 • Rebel-Ape skrev:
  23 december 2009 kl. 16:00

  Obs; vill påpeka att de som oftast tycker det är bra med MMA monopol är oftast de som inte upplevde MMA’s kalla krig, dvs UFC vs PRIDE. Alla som föjde MMA i början av 2000-talet vet att det mest optimala var att UFC och PRIDEs mästare i de olika viktklasserna skulle få möta varandra. De var det optimala då…. idag är det en annan scenario. Personer som har följt UFC frammars har väl inte så mkt att jämnföra med i mitt tycke…. therefore MONOPOL! usch…

 • Petter skrev:
  23 december 2009 kl. 16:51

  Jag tycker att Strikeforce är välkommet alternativ med många schyssta fighters. Men de måste få bort vissa grejer som ger dem en mindre seriös framtoning. Fick inte Scott Smith stryk av Diaz senast? Hur kan han då få vara main event? Och varför var inte titelfighten ett main event. Det ser inte bra ut när de favoriserar vissa fighters. Kimbovarning.

 • juelz skrev:
  23 december 2009 kl. 17:31

  Monopol är aldrig bra, Och jag tycker inte riktigt man kan jämföra organisationer som NHL,NBA och NFL med UFC och MMA. I NHL,NBA och NFL så är det klubbarna som sköter sin egna ekonomi, Det är som små företag i ett stort företag om man kan beskriva det så. På så sett finns det redan konkurrens inom ligan, Alltså klubbarna där konkurrerar om dem bästa spelarna. I UFC finns inte det, Dana White har all makt och kan göra i stort sett vad han vill och ställa vilka krav han vill, Det gynnar ingen annan än UFC i längden och helt ärligt skiter jag i namnet UFC. Det är dem som stiger in i octagonen och krigar i 15 till 25 minuter som jag vill se inte UFC loggan.

  Så i MMA branschen behövs verkligen fler organisationer som kan konkurrera med UFC, Och jag tycker det ultimata vore att UFC även kunde samarbeta med andra organisationer. MMA växte ju som mest när PRIDE vs UFC var det alla snackade om, Tänk om dem två hade kunnat enats om att sätta ihop en nyårsshow varje år på den tiden, Jag tror det hade skapat ett enormt intresse. Att se två mästare göra upp, Finns det något bättre? Boxningen har ju sina tre bälten, jag hade inte haft några problem att se det i MMA också. Tänk i framtiden en riktig undisputed champion med Bälten i UFC,Strikeforce och DREAM t.ex.
  Då vet man på riktigt vem som är bäst, Inget snack, Inga bortförklaringar. har man spöat två andra mästare måste man ju vara bäst.

  Det hjälper ju inte att UFC ofta väljer att skapa sina egna contenders efter hur mycket PPV’s dem säljer, Det är inte alltid den som förtjänar chansen på bältet som får den. Varför måste alla andra dansa efter UFC’s pipa? Det kanske är UFC som borde börja samarbeta med andra? Visst dem behöver inte det just nu, Men med större konkurrens kan man ju alltid hoppas att dem blir tvungna till det i framtiden.

 • yonsson skrev:
  23 december 2009 kl. 18:04

  Jag tror att det var sammarbetet med Dream som drog till sig rätt fighters. Att UFC inte låter sina fighters gå boxningsmatcher och mma-matcher i Japan funkar inte 2010. Alla vill kunna få bra matcher och bra med pengar.

 • Jonte B skrev:
  23 december 2009 kl. 19:14

  Sjukt grymma matcher i Strikeforce senaste gala verkligen! Men personligen tycker jag deras produktioner i sig är fruktansvärt tråkiga och ointressanta. Orkar inte ens höra deras ultrastela innantilläsande av manus och har tillochmed börjat skippa allt snack och bara köra till matcherna. När de kommenterar envisas Ranallo med att tilltala Shamrock som Legend och ställa dumma frågor. Tilta mig inte liksom!

  Men de har absolut kommit en bra bit på vägen med högklassiga tillökningar till sitt stall av fighters. Kan produktionen bli lika mycket bättre kan de möjligen närma sig UFC på allvar.

  Fattar inte heller hur de tänkte i övrigt, titelmatchen måste väl fan vara main event.

 • Fujione skrev:
  23 december 2009 kl. 21:07

  Jag tror att UFC kommer ha ”övertaget” ett bra tag till iom just bättre produktioner och erfarenhet. Men jag är glad att Strikeforce är där uppe och andas dom i nacken, konkurrans gör att UFC måste leverera mer och bättre hela tiden. Strikeforce är dock bra på att plocka upp dom där små sakerna t.ex kvinnliga fighters osv.

  Och visst personligen tycker jag att UFC kunde varit bättre på att ”ta hand” om sina fighters i vissa lägen och att Dana verkar vara en riktig barnunge ibland, men UFC leverar ändå ganska bra i år och det under ett år som varit väldigt skadedrabbat.

  Men helt klart i min dröm så blir det nån form av Champion’s League liknande skit inom MMA där vi får se riktigt goa matcher som typ Fedor och Lesnar som nån sa. Men vi får väl se vad tiden har att utvisa.

 • pirreus skrev:
  24 december 2009 kl. 04:22

  Jag tror också att UFC kommer att ha övertaget ett bra tag till men det är skönt att Strikeforce låter sina fighters möta fighters i andra organisationer. Jag har blandade känslor för att Strikeforce ska växa.. Visst! Det är kul att en organisation som ger fighters rätt att möta vem dem vill växer men det skulle inte vara kul om det vart som Pride vs. UFC igen.

  Om Strikeforce växer hoppas jag antingen att UFC börjar mjukna med kontrakten eller att alla går över till Strikeforce. Men jag gillar UFC mycket bättre än Strikeforce då menar jag hur de väljer matcher, hur de filmar, kommentatorerna, ALLT!

  Kluven är man.. men Dana White är en smart man och han kommer nog att lösa det här på ett vettigt sätt.

 • pirreus skrev:
  24 december 2009 kl. 04:23

  God Jul föressten!

 • AntonL skrev:
  24 december 2009 kl. 13:39

  Vore jag Strikeforce så skulle jag ha gjort en 16-mans turnering i tungvikt i DREAm. Kan ju vara svårt att få ihop 16 st, men om man tar de bästa från Europa och Nordamerika samt Brasilien så borde man åtminstone få ihop namn som:

  - Ricco Rodriguez
  - Alexey Oleinik
  - King Mo
  - Mariusz Pudzianowski (någon kändis måste ju finnas med)
  - Alistair Overeem
  - Antonio Silva
  - Jeff Monson
  - Andrei Arlosvki
  - Brett Rogers
  - Rob Broughton
  - Jessi Gibbs
  - Michal Kita
  - Satoshi Ishii
  - Shane del Rosario
  - Hae Joon Yang
  - Blagoi Ivanov

  Vinnaren får möta Fedor

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.