Hem » Krönikor, WEC, WEC 46

Onsdagskrönikan – Faber är WEC

13 januari 2010 kl.08:39 av Joakim Borgudd | 11 kommentarer

Faber

Urijah Faber, Kaliforniens egen gullegris vann i helgen en match inför hemmafansen i Sacramento på WEC 46. Faber är helt klart organisationens största stjärna, det är bara en litet problem i att han inte är mästare längre. Det hoppas man ändra på när han i vår ställs mot den nuvarande mästaren Jose Aldo i galan som kanske blir den första som sänds som PPV.

”Det kunde kallas The Urijah Faber Show istället för World Extreme Cagefighting. De fortsätter att ge Faber alla de stora sponsoravtalen, de har precis fått ihop honom med Amp Energy Drink. Amp blev just den officiella energidrycken för WEC.”

Orden är signerade exmästaren Jamie Varner och innehåller nog en hel del sanning. Faber är den stora stjärnan i WEC, även om han inte längre är mästare vilket kan bli farligt på sikt.

Faber blev mästare på WEC 19 år 2006 och försvarade sin titel hela fem gånger innan den inte riktigt lika karismatiske Mike Brown kom i vägen. Då fick Faber smaka på sin andra förlust via en TKO i den första ronden. WEC fick då bygga upp sin stjärna igen med en match mot en gamle stjärnan Jens Pulver hemma i Kalifornien, en ny vinst inkasserades och Faber skulle än en gång möta Brown. Den gången gick det bättre, men en stabil Brown tog hem domslutet medan Faber fick ägna sig åt rehab för sina brutna händer.

I helgen gjorde då Faber comeback, självklart inför hemmafansen i Sacramento och tog en stabil seger mot Raphael Assuncao. Men jag tyckte inte han glänste riktigt lika mycket som vanligt och han var inte riktigt nära att avsluta förrän Assuncao själv gjorde ett misstag. Trots det väljer WEC att matcha honom mot Aldo direkt. Något som jag känner kan vara ett misstag i det långa loppet, problemet är dock att WEC helt glömt bort att fixa lite bredd i divisionen.

Tänk er att Faber förlorar mot Aldo, vilket jag är säker på att han gör. Då har han förlorat 3 av sina fem senaste matcher, hur ska man då sälja galor med honom som affischnamn? Det är nog svårt även i Sacramento. Om man inte kör en ”Faber vs Brown 3″, den skulle självklart sälja men en förlust där för Faber vore ödesdiger. Man har ju förvisso den superspännande Aldo, men han är ingen publikmagnet än på ett tag.

Faber är mer eller mindre ensam den som stått för de publikmässiga succéerna WEC fått på senare år. Helgens gala drog 10000 åskådare, vem var med, Faber så klart. Galan före drog inte ens 2000 åskådare, ingen Faber. WEC 44 då Brown mötte Aldo, inte mer än 2000 kom den gången heller, ingen Faber förstås. Ni fattar grejen? WEC 42  ”Torres vs Bowles” drog i och för sig drygt 5000 åskådare då man var i Chicago vilket är Torres hemstad. Men tacka vet jag WEC 41, ”Brown vs Faber 11″ där var det 13000 åskådare i Kalifornien. Det är ju Kalifornien som är den starka staten för WEC, men jag undrar hur det går med en gala där utan Faber?

Jag skulle helst se att WEC plockade in lite nytt blod i fjädervikten, varför inte ett gäng hyfsade lättviktare som får banta lite extra? De kan marknadsföras som fysiska monster och sälja lite biljetter. Helst några med meriter från UFC, dock gärna snäppet bättre än Leonard Garcia. Man har Josh Grispi som ett framtidsnamn, men han behöver vinna ett par till innan komma på tal. Även L.C Davis är intressant och så har man självklart Manny Gamburyan, men han har inte direkt gjort något stort intryck än så länge.

För att komma tillbaka i gammal god form behöver Faber ett par vinster, men jag tror att WEC inte har råd att ge honom det inför det stora år som 2010 planeras bli, man måste helt enkelt ge honom en ny titelmatch. Men vill man vårda Fabers rykte och göra vad som är bäst för honom borde man ta den risken, annars riskerar man att offra sin stjärna för organisationen skull.

11 kommentarer »

 • Tom skrev:
  13 januari 2010 kl. 11:09

  Faber är en kille som UFC behöver för eventuell upprustning mot strikeforce,det bästa för dana vore om faber faktiskt slåg aldo då får man nämligen det gyllen lägehet till en slam dunk i att ta med wec till ufc, hur skulle man göra de nu då? Jo med UFC egna reklam stolpe nämligen tuf man ska marknadsföra wec intåg som man marknadsförde sig själv i början av ljuset i tunneln. Och nu kommer man till varför faber ska vinna över aldo, dels som sagt faber jätte favorit i wec och ett ansikte i featherweight men också Amerikan. Detta gör honom till en självklar coach han har alla rätta elementen plus ett till nämligen motståndaren till em super match i faber VS Brown 3, Brown blir den andra coachen man kör en säsong med featherweight och bantaweight killar som sen mynnar ut i att man har introducerat de nya viktklassern och man har även ett super event med faber vs Brown 3 där nu faber åter igen är mästare. Galan sänds då i Kalifornien där faber är som störst dra galet med publik. För att stöka galan måste man ta med några ufc fan favoriter som forrest och likande, skulle jag själv bestämma så hade jag haft titel för bantaweight och att wec lw champ möter ufc lw champ för att konstatera bälterna ordentlig ch vissa att nu är wec med i UFC.

  Men visst måste man bygga upp fw divisionen så de finns utmanare annars kan man komma till läget som både ww och lw i ufc snart är i.

 • larsa skrev:
  13 januari 2010 kl. 11:38

  hur skulle faber lyckas vinna över aldo sa du? han fick ju spö två gånger av brown och aldo lekte med brown. bra krönika!

 • Tom skrev:
  13 januari 2010 kl. 11:44

  @larsa
  Ta och läs ordentligt innan du stälelr dumma frågor…
  JAg sa aldrig hur Faber ska slå aldo eller han han kommer eller att jag tro att han har en chans. jag pratar ju bara om varför de skulle vara bra om faber slog aldo.

 • larsa skrev:
  13 januari 2010 kl. 11:57

  nej jag säger inte att du skrivit det, menar att jag vill veta hur du tror han ska slå faber. ta det lugnt innan du kallar folk för dumma.

 • Tom skrev:
  13 januari 2010 kl. 12:44

  Jag ser inte aldo som omöjlig jag tro att Brown tar han i eventuellt retur möte, feber har varit riktigt bra och är inte dålig så alla kan väl slå alla i mma nästan men har inget recept på visst fö faber, men de lär bli jämnare än edgar vs bj i alla fall.

  Sen ta o läsa ordentligt och lugna ner dig o innan du tar allt som ett person angrepp. Står dum fråga inte dum larsa heller hur? Inget ont mot dig. Utan trött på frågor pm man inte läser ordentligt först men lite konstig formulering från dig sp jag missförstod, sorry

 • Stojan skrev:
  13 januari 2010 kl. 13:57

  Tror det blir svårt att satsa på någon annan än Aldo som WEC:s fjäderviktsstjärna. Killen är ju löjligt bra! Både Mike Brown och Faber (tyvärr, otroligt underhållande fighter) har nog gjort sitt som mästare i den divisionen.

 • jim skrev:
  13 januari 2010 kl. 21:13

  Tom , ta och tagga ner lite va?
  faktum är att du formulerar dig jävligt dåligt och det är väldigt lätt att missförstå vad du menar.
  Det han skrev var så långt ifrån ett personangrepp det kunde vara också.

  Brown blev demolerad av Aldo, för att aldo ÄR ljusår bättre än vad brown är.
  Faber är inte ens bra, Brown bevisa det i 2matcher. Brutna händer eller ej.

 • greg skrev:
  13 januari 2010 kl. 21:48

  ”Faber är inte ens bra, Brown bevisa det i 2matcher. Brutna händer eller ej.”

  HAH! verkligen….

  Jag hade förövrigt inga problem att förstå krönikan

 • Tom skrev:
  13 januari 2010 kl. 22:49

  @Jim
  Jag fattar inte vad du menar, visst lite stavfel och någons särskrivning men man kan ju förstå avd jag menar så jag fattar inte vad man kan missförstå.

  Sen vadå tagga ner? jag säger ju att jag inte förstår att jag inte gav ett person angrepp och bad om ursäkt om man uppfattade de så.
  Så varför ska du lägga dig i?det är ju liksom inte nåt o snacka om längre?

  Sen så är Aldo aldrig ljusår bättre än Brown och tår fast vid att Brown tar honom i rematchen.

 • juelz skrev:
  14 januari 2010 kl. 21:43

  WEC har ju inget större medium där dem kan marknadsföra sig själva eller deras fighters. UFC har ju Countdown och TUF t.ex. Jag tror WEC kan behöva något program liknande Countown eller HBO’s 24/7, Dem behöver helt klart bygga upp mer stjärnor. Sen så är väl Versus ingen jättesstor kanal(?) jag har läst att dem har någon slags koppling till NBC och att kanalen kanske skulle döpas om. Det hade ju varit något som kan få WEC att växa, Lite marknadsföring på NBC hade gjort susen.

 • Richard skrev:
  16 januari 2010 kl. 02:50

  @TOM

  Shit vad jobbigt det är att läsa det du skriver pga av stavfel och konstiga formuleringar, inte för att vara taskig men kan du snälla kolla det du skrivit i word innan du postar eller nåt, som sagt sjukt jobbigt att läsa.

  Tycker däremot att du är inne på rätt spår med TUF för WEC, UFCs explosionsartade expansion de senaste åren har ju ganska mycket med TUF att göra då folk får ”lära känna” fighters genom dokusåpan.
  Faber och Brown skulle vara utmärkta som coacher då en rubbermatch mellan dem är något som många vill se.
  Det de måste se till att göra är dock att verkligen ta med killar som har sjukt bra skills och potential att gå långt även om de inte vinner showen.
  Så att de kan få mindre kontrakt och lotsas in som så många TUFdeltagare som nu fightas i UFC.
  Gör de som i TUF10 och tar in tråkiga, stela odugliga fighters som aldrig kommer hota någon i HW så kommer det gå åt skogen.

  Jag är dock helt emot att slå ihop WEC och UFC, smutsa inte ner mina underbara WECgalor med skitmatcher från UFC.

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.