Hem » Reportage

Så ska det grapplas!

19 september 2008 kl.20:37 av Alexander Öhrstrand | Inga kommentarer

I Disney filmen Aladdin (från tusen och en natt) så sägs det att endast ”a diamond in the rough” får gå in i det förtrollade templet för att ta lampan. Och detta var precis vad Södertälje MMA var, ”a diamond in the rough”. Beläget inne i ett avskyvärt gym, som hade dålig belysning, tråkiga färger på väggarna och en konstant flöde av usel (verkligen usel) och oerhört störig musik som bla innefattade Scooters låt ”Move your ass”, som spelades på en volym som fick mina öron att blöda, där ligger Södertälje MMA inhyst i ett rum med glasvägg och en dörr som tack och lov går att stänga och på så sätt dränka bort lite av det avskyvärda oljudet.

MMA lokalen har madrasserat golv, med ett fönster ut mot en innergård och ena väggen består endast av speglar från golv till tak som både får rummet att se större ut, och är av stor nytta under instruktion då man kan använda sig av speglarna för att se från andra vinklar. De cirka 30 kvm störs endast av en pelare belägen på trekvarten i rummet, men detta är helt ok.

Jag var inbjuden av huvudtränaren Waldo, som tyvärr fick förhinder i sista stund och lämnade över till Jocke. Jocke som har brunt bälte i BJJ är lågmäld, trevlig och ser lite ut som Johan Mjällby nu när jag tänker efter. Det råder en oerhört trevlig stämning på klubben, de mer erfarna ger direkt hjälpsamma tips redan under uppvärmningen, om hur man tex ska räka bättre osv. Som uppvärmning hade vi vanlig löpning, räka, men också escaper från olika positioner, som tex när din motståndare har sprawlat. Det var en oerhört bra uppvärmning tyckte jag och det skulle bara bli bättre.

Efter den härliga uppvärmningen lärde Jocke oss den klassiska Fedor bar….förlåt armbar heter det visst. Det fanns inget utrymme för tveksamheter och ”kör på bara”, utan det lärdes ut väldigt tekniskt steg för steg. Vi gick aldrig ens till lås och klappning, utan det viktigaste var att ha kontroll på din kropp och rörelsen, positioneringen och att inte lämna luft och utrymme för din motståndare att escapa. Helst ska du ha din motståndares axel i din ljumske/skrev. Vi delades under hela träningen in så att nybörjare och erfarna tränade ihop, för att på så sätt kunna lära ut och ha koll på detaljer. Sen körde vi sparring tre och tre. Vi började sittandes och två brottades och den tredje hoppade in på valfri person när han tyckte han hade chans på fördelaktig position. Syftet var att alla ska någon gång hamna i dåliga och jobbiga positioner. Sen bytte vi inom lagen och så körde man två och två från stående.
Detta var en mycket bra erfarenhet för mig. I andra situationer när jag sparrats grappling har jag oftast mött andra nybörjare och det tenderar att bli lite ryckigt och man sliter mycket. Med dessa killarna var det mycket mjuk och följsamt. Det låg mer focus på att lära sig hellre än att ”vinna”.
Av en kille fick jag instruktionen: lugn, lugn, vi tar det lungt, andas. Jag lärde mig verkligen något av detta och planerar i framtiden att var lugnare och mer metodisk och tänka på vad jag ska göra istället för att med kraft försöka komma loss.

En av höjpunkterna på träningen var när jag fick brottas med Jocke, han snurrade upp mig, men gick inte alltid på låsen. En gång tog han en armbar från guard på mig, men istället för att få mig att klappa lät han mig fundera och prova att komma loss. Till slut frågade jag om hur man escapade, han visade och sen fortsatte det så.

Det enda negativa upplevelsen var när jag sparrades med en kille som, ja jag vet inte var han kommer ifrån, så jag chansar vilt och säger Estland, så får ni rätta mig sedan ;) . Han var ca 1,90 lång och vägde nog 90 kilo, jag är 178 och väger 67. Jag tyckte att han kunde varit mer aktsam. När man har ett sånt oerhört storleks övertag tycker jag man har ett ansvar att var försiktig med hur mycket tyngd du lägger bakom ditt knä, när du söker position genom knee on belly och hur hårt du sliter och drar nacken. Det var dock inte fråga om något brutalt påhopp, han var ofta på mig med bra tips om att dra in fötterna och gav mig luckor och sa work work work, för att jag skulle kunna komma loss. Men jag tyckte han tog i lite för mycket. Detta stod också i sån kontrast till de andra som (alla på träningen vägde minst (!) 10 kilo mer muskler än jag) som var så oerhört pedagogiska och lät mig ta mount och rygg, för att sedan med ett leende, utan ansträngning plocka mig i snygga fotlås.

Efter träningen snackade jag med Jocke om MMA:n i Sverige och han sa att det är synd inte fler folk förstår hur oerhört teknisk sport som MMA är. Hur man måste kunna tekniker från stående, ner till liggande och upp igen, utan att egentligen kunna försumma något av momenten. Han tyckte också det är synd att mördarsports stämpeln lever kvar lite, och om bara fler vågade ta chansen att träna så skulle de få se vilken fantastisk sport det är. Vi pratade om självförsvar för tjejer och jag påpekade att guarden faktiskt är så att säga ”våldtäkts” positionen (hoppas verkligen inte jag myntar ett nytt uttryck nu) och att det skulle vara bra för tjejer att veta att man kan försvara sig bra även från rygg. Jocke sa att det vore bra för alla att prova på MMA, för om man nån gång skulle hamna i en situation där någon slår på dig när du ligger ner, eller sitter på dig, så har man erfarenhet av den känslan och vet att man inte behöver få panik. Sen som avslutningsord sa han att för att få det mesta ur varje träning ska du vara lika prestigelös som du är när du spelar beach volley med polarna.
Hans favorit fighters var BJ Penn för hans talang och GSP för hans otroliga förmåga att utveckla precis varenda aspekt av sin fighting för varje match han går.

Det var en mycket angenäm upplevelse och träning och jag kan varmt rekommendera alla att besöka denna klubb. Kom dock endast 5 min innan träningen börjar för att minimera er tid i det anskrämliga gymmet.

Tack till alla på klubben, ni stärkte mitt intresse för MMA.

Kommentera gärna, ris såväl som ros.

Min kamera glömdes hemma, bilder utlovas vid nästa klubb.

Tack för att ni läste.

//Alexander

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.