Hem » Reportage, Superior Challenge, Svensk MMA

Superior challenge 4 – Rapport

2 november 2009 kl.12:59 av Joakim Borgudd | Inga kommentarer

Då var Superior challenge 4 ”Bad intentions” avklarad och där bjöds vi på massor med underhållande matcher och ett bra arrangemang. Gå vidare för att läsa rapporter från matcherna samt mina tankar om galan som helhet. Resultatet i korthet hittar ni här och missa inte heller vår rapport hos Sherdog.

I förmatchen fick långe Nicklas Bäckström en rolig proffsdebut då han tidigt slammade Gabriel Mboge Nesje. Därifrån kunde han jobba in ett stryp från rygg och segern var klar. Den blott 19 år gamle Bäckström var kanske galans gladaste vinnare.

I galans internationella match möttes fransmannen Olivier Pastor och brassen Ocimar Costa. Matchen var fransmannnens sjunde för året och det blev ännu en vinst för honom genom slag på marken i den tredje ronden.

Meher Aziz från GBG MMA kommer in tillsammans med sin bror Usama och verkar riktigt tänd. Han ställs mot Michael Böbner från Schweiz. Tyvärr får Aziz ett finger i ögat en bit in i matchen och matchen döms till en ”no contest” då han inte kan fortstätta.

Näste man att komma in är gänglige Scott Pooley som går in till ”London Calling” med The Clash. Hans bakgrund är Ju-jitsu och han visade tidigt att han inte ville stå upp med Hiltis Navid Yousefi. Men de gånger de hamnade på marken kunde Yousefi straffa britten med slag. I den andra ronden försöker britten ännu en gång dra guard men får smaka på svenskens handske och domaren bryter. Kanske har det nu lossnat för Yousefi som vunnit två raka matcher.

När de långa mellanviktarna Magnus ”Jycken” Cedenblad och Jonas Hellqvist äntrade ringen förstod man att det skulle bli krig. Ren Yis Hellqvist börjar bäst och ser stark ut när han pressar i klinch och landar tunga knän, matchen stoppades dock för ett missriktat knä men Jycken kunde snabbt fortsätta. Hellqvist tar sen ner Stockholmaren men Cedenblad kan ta sig upp igen. Hellqvist försöker igen med ett vacker höftkast där han landar i bra position och går på ett armlås. Cedenblad ger dock inte bort något och kan svepa och få ryggen på sin motståndare. Därifrån sätter han snabbt ett stryp och Hellqvist tvingas klappa. En överlycklig Jycke dansar sen runt och poserar för fotograferna.

Piotr Jakaczynski från Hilti ställs sen mot fransmannen Ibrahim Moginot och där ser Piotr betydligt större ut än sin motståndare. Och han kan också gång på gång ta ner fransmannen och jobba med slag från guard men har problem att ta sig till mer dominanta positioner. Moginot försöker med submissions men lyckas inte rubba Jakaczynskis starka bas. När matchen är över står svensken som vinnare men har inte varit riktigt nära att avsluta.

Hamid Corassani kommer in till soundtracket för ”Den siste mohikanen” och behöver bara drygt halva den första ronden för att göra slut på unge Peter Mettler som blev bokad sent. Göteborgaren Corassani pressar med knän stående och på marken visar han bra kvalié mot grapplern Mettler. Matchen avslutar han genom att ställa sig upp i motståndarens guard och slå tills domaren bryter. En lycklig Corassani bärs sen runt av sina lagkamrater och verkar ha hållit sig från att bryta handen den här gången.

Nästa match innehåller ännu en fighter från Hilti då Tchavdar Pavlov kommer in. Den långe fjäderviktaren ställs mot en kort och bred spanjor med namnet Jose Luis Zapater som dessutom är nästintill täckt av tatueringar. Matchen blir en riktig prövning för Pavlov som har lite svårt att hitta avståndet stående och blir nedtagen gång på gång. Men spanjoren har svårt att göra mycket skada på marken men är trots allt den som har övertaget när den tredje ronden kommer. Men hans muskelmassa verkar ha gjort honom trött och istället kan Pavlov kontra en nedtagning och själv få överläge på marken. Där börjar han bombardera spanjoren med slag och domaren stoppar matchen när Zapater står på alla fyra.

Kvällens tredje representant för Göteborg MMA är Assan Njie som såg riktigt tänd ut före matchen mot tjecken Tomas Kuzela. Han börjar också bra med klinch och nedtagningar men kanske blir han lite ivrig och släpper flera gånger bra lägen för att söka submissions utan att lyckas. Men Kuzela kan inte göra någon större skada de gånger han får överläge på marken. Den andra ronden fortsätter på samma sätt där Njie verkar något trött efter sin tidiga forcering och han bevakar mer sina positoner. I den tredje kan han äntligen sätta en submission och vinner med en tight giljotin.

Publikens jubel blir rejält när Diego Gonzalez går in mot ringen för att möta japanen Yasushi Kitazaki. Denne hade då redan kommit in i karatedräkt vilket skvallrade om att han gärna ville stå upp. Diego går tidigt på en nedtagning och får därifrån även japanens rygg och söker flera submissions. Men mot slutet av ronden kan japanen svepa och istället hamna i överläge. I den andra ronden verkar Diego helt släppa sin gameplan och de båda börjar istället svinga stående till publikens jubel. Där träffar de både och det är svårt att se vem som tog hem ronden. I sista verkar det istället som att japanen hittar mer rätt stående och hans jabbar sitter bra flera gånger och Diego verkar tröttna. Men mot slutet tar Diego ner motståndaren och kan även ta ryggen för att söka submission. Precis som i första ronden kan dock japanen vända och han avslutar i Diegos guard där han försöker forcera med tunga slag. När matchen är slut har två av domarna Diego som segrare medan en har satt matchen som lika. Båda två har bjudit på en grym match och jag ser gärna japanen igen.

Tor Troeng går sen in mot den erfarne britten Mark Weir som har en imponerande fysik för sina 42 år. Han visar också direkt att han är farlig stående med höga sparkar och Tor får dyka på en nedtagning men fastnar i en giljotin. Troeng klarar sig ur och kan med sin fysik kontrollera på marken dock utan att kunna avgöra. I andra ronden fastnar han igen i en giljotin efter en nedtagning men kan ta sig ur och straffa Weir från mount med tunga slag. Matchen tar sen slut i den tredje när Troeng för ovanlighens skull hamnar på rygg, därifrån sätter han en triangel och britten klappar. En mycket imponerande seger för Tor som ska gå match igen i december mot tuffe britten Matt Thorpe.

Obesegrade Bobby ”Danger” Rehman kände nog direkt mot Daniel Acacio att det skulle bli en tuff match. Brassen hoppar in ett knä och fortstätter med en enkel nedtagning. Resten av matchen blir mer av en transportsträcka då brassen bollar med en tappert kämpande Rehman på marken. Svensken får nästan uteslutande försvara sig matchen igenom och i den andra rondvilan vill domaren stoppa på grund av en stor bula i Bobbys panna men han fortsätter. När sista ronden är över står Acacio som segrare via domslut, men ärligt talat skulle han nog kunnat avsluta tidigare om han velat.

I kvällens sista match kommer inhopparen Andy Walker in och sätter sig ner i ringhörnet för att vänta på showen från Reza ”Maddog” Madadi. Den innehåller allt från helikopterljud till kvinnliga dansare och Reza själv hoppar in mot buren med en svensk flagga i handen. När matchen väl sätter igång använder Madadi sin brottning och tar ner Walker och avslutar direkt med tunga slag. Hatten av för Walker som hoppade in samma dag då den ursprungliga motståndaren bröt fingret före match, men han hade inte en chans mot Madadi. Efteråt visar en känslosam Madadi mycket respekt för sin motståndare och tackar alla som stött honom på sistone.

Summerat får man säga att det var en bra kväll för Sverige, det var bara en besökande fighter som lyckades vinna sin match mot en svensk. Publiken fick se mycket underhållande matcher och hela arrangemanget var riktigt bra till stor del. Förhoppningsvis kan de locka till sig ännu fler meriterade fighters som kan ge våra svenska stjärnor ännu tuffare matcher.

För egen del är jag nog mest imponerade av ”Jyckens” vändning mot Hellqvist samt Troengs kyla mot Weir där han flera gånger fastnade i submissions men lugnt tog sig ur. Däremot undrar jag om informationsfilmen om MMA man visade före matcherna fyllde någon funktion, det kändes lite som att nedvärdera publiken. Jag längtar redan till nästa Superior challenge och då tror jag man kommer göra det ännu bättre.

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.