Hem » Intervjuer, Superior Challenge, Svensk MMA

Tor Troéng – En bra kavaljer

29 maj 2009 kl.11:43 av Patrick Jenkinson | En kommentar

Jag fick möjligheten att ställa några frågor till Tor Troéng, som ska gå match på Superior Challenge mot Manuel ”Manu” Garcia, och här är resultatet.

Musse Hasselvall ska ha sagt följande om dig: ”Tor är som en bra kavaljer. Hamnar du i hans game tar han över, sen för han matchen dit han vill.” och ”Men han gör det inte på det köttiga sättet. Utan han nöter ner dem. Och det är det som är så jävla jobbigt med honom.”. Vad är dina tankar om den beskrivningen?

Ha ha, ja det var en skön beskrivning av mitt game, det stämmer nog rätt bra. En av mina starkare sidor som fighter är att jag lyckas ta fighten dit jag behärskar den bäst och där jag har störst chans att vinna den. Jag ser inte poängen med att ta onödiga risker i en match utan jag försöker hela tiden optimera mina chanser att vinna.


Jag har förstått att du tycker om att dra ner dina motståndare till mattan men att du fokuserat mer på de stående aspekterna av MMA den senaste tiden. Kan du berätta om din kampsportsbakgrund?

Jag har tränat i runt 8 år. i början var det mer fokuserat mot submission och shootfighting och har tävlat en del i det också. Jag började träna MMA seriöst runt 2005. Senaste året har jag jobbat med att förbättra mitt stående game och då främst boxningen. Jag har otroligt mycket mer självförtroende stående och skulle inte ha några problem med att ta en match stående om det skulle behövas. I brottnigen och på marken känner jag mig alltid trygg.

Vilka områden tror du att du kan förbättra mest?

Jag har nog mest att jobba på i boxningen, men det viktigaste är åndå att få ihop ett game som man gör det bästa av och lär sig hantera alla aspekter ur.

Hur lägger du upp din träning?

Inför match är träningen är upplagd veckovis med 6 dagars träning och en dags vila. Totalt tio pass, varav fyra är intriktat på kondition och fys. Vi brukar sparras full MMA två dagar i veckan och då kör vi alltid med två olika motståndare som kör en halv rond var. Utöver det kör vi mycket olika typer av situationssparring, boxning och renodlad SW.

Vad jag har förstått så blev Battle of Botnia, en gala du både deltog i och medarrangerade, en succé. Berätta om din upplevelse av Battle of Botnia som helhet och din match i synnerhet.

Som gala var det en riktig succé. Vi drog fulla hus (2300 pers) och hela arrrangemanget flöt på utan några större missar. Utöver det hade vi en del riktigt bra MMA och thai-matcher. Vad gällande min match hade lite otur med att min tilltänkta motståndare drog sig ur 10 dagar innan match, men vår grymma matchmaker Manos Terzitane hittade en ersättare, Bruno Silva inom 24 timmar, vilket var grymt skönt . Matchen gick rätt fort. Han klinchade upp direkt utan någon slagväxling, jag lyckades få ner honom på marken och mounta, jag fick in ett par riktigt bra smällar och domarn bröt matchen.

Gustav Didrons blogg kunde man för några dagar sedan läsa att ”Nelson ifrån Yogaga och Schweiz skadade handen och lämnade återbud. Men här kom snabbt en ersättare på plats i form av spanjoren Manuel Garcia.”. Kan du dela med dig av hur du resonerar kring bytet av motståndare och hur ett byte så kort inpå galan påverkar dig.

Det påverkar mig inte speciellt mycket, jag har ungefär samma gameplan mot Garcia som jag hade haft mot Semedo.

Hur har förberedelserna inför Superior Challenge sett ut?

Förberedelserna inför denna match blev lite speciella. Jag har dragits med en del skador som gjort att jag inte kunnat sparras fullt ut så istället har jag fått fokusera på att underhålla fysen. Å andra sidan gick uppladdningen inför Battle of Botnia näst intill perfekt så jag känner mig riktigt bra förberedd och jag är i grym form.

Någon match, förutom din egen, som du ser särskilt fram emot på Superior Challenge – Untamed?

Det är så många matcher som ser riktigt intressanta ut. Jag sa till Babak som arrangerar galan att jag ville gå match tidigare så att jag kunde kolla fler matcher! Som jag ser det är det utan tvekan det bästa fightcardet på svensk mark någonsin. Dom matcher jag ser mest fram emot är Thomas Hytten mot Oriol Gaset och Mattias Awad mot Yan Cabral. Två skandinaviska legender som gör comeback mot riktigt bra motstånd. Förstås också Usama Azizs match, de är alltid underhållande

Vissa hävdar att en fighter når sin höjdpunkt vid 30 års ålder. Vart ser du dig själv 2013?

Min förhoppning är att då fightas mot dom bästa i någon av dom största organisationerna och som det ser ut just nu, helst UFC.

Vad tror du om framtiden för svensk MMA?

Jag tror att grundförutsättningarna finns för att vi ska kunna hävda oss mot dom allra bästa. Vi har bra kompetens inom brottning, boxning och bjj. Däremot måste vi bli bättre på att sy ihop det till MMA och göra det mer proffessionellt. Jag tror att man ska kolla mycket på hur jänkarna lägger upp det, dom ligger långt framme i utvecklingen.

Jag tycker det är riktigt tråkigt att Per Eklund och David Bielkheden inte fightas i UFC längre, båda förtjänade sina platser och är riktigt kompetenta fighters. men inom några år tror jag att vi kommer kunna se ett par svenskar i dom största organisationerna igen. Dom som jag tycker ligger närmast just nu är Diego Gonzalez och Usama Aziz, riktigt grymma fighters som behöver ett par matcher till så är dom nog där. Jocke Engberg är nog också en av dom bästa i landet på MMA, otroligt teknisk och kunnig.

Något du vill hälsa dina nuvarande och blivande fans?

Jag hoppas ni kommer och kollar på Superior Challenge på lördag, jag lovar att bjuda på en underhållande match. Vill ni följa min träning och tankar kring sporten så kolla gärna in min nystartade blogg, den kommer igång i dagarna. Annars vill jag tacka MMABloggen för en grym sida och bevakning av MMA.

En kommentar »

  • MMABloggen » Blog Archive » Årets intervjuer skrev:
    28 december 2009 kl. 13:10

    [...] Bäckström Martin Wojcik Hamid Corassani Assan Njie August Wallén Musse Hasselvall Bobby Rehman Tor Troeng, intervju nummer två Jörgen Kruth Victor [...]

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.