Hem » Reportage

Turnén summerad

12 mars 2009 kl.21:04 av Alexander Öhrstrand | En kommentar

Som vissa av er vet har jag varit på turné med jobbet och då passat på att besöka lokala MMA-klubbar på fritiden. Nu, efter mycket ”jag gör det imorron” och en del påminnelser från allas vår bloggfader jeNk, har det äntligen blivit dags att sammanfatta mina upplevelser och erfarenheter.

När jag gav mig ut på denna resa så var mina mål följande:

1: Se hur stor spridningen av MMA är i Sverige.
2: Hur ser träningen ut. Skiljer den sig från klubb till klubb.
3: Sprida MMABloggens namn.
4: Ha roligt, träna, prova på MMA och försöka ge er läsare en intressant läsning.

Spridningen av MMA
Det är lite svårt att säga eftersom jag inte har varit överallt i Sverige. Men det jag upptäckte genom min färd från Hälsingland till Skåne, att MMA är förvånansvärt stort. Nästan varenda håla har en klubb som benämns som MMA klubb. Sen om det är regelrätt MMA, eller bara BJJ blandat med fritidsboxning låter jag vara osagt. Störst är det i storstäderna. Stockholm har många klubbar, Göteborg och Malmö likaså. De riktigt små städerna vi var i hade inte alltid en MMA-klubb, men nästan alltid flera olika kampsportsklubbar, där thai och vanlig boxning dominerade utbudet. På de klubbarna hade inte alla hört om MMA. Inte förrän man sa UFC. Då visste alla vad man snackade om och alla hade sett några galor.

Bland allmänheten är det dock annorlunda. Om jag på stan sa att jag letade efter en MMA klubb tittade folk på mig som fågelholkar. Inte heller om man sa ultimate fighting visste folk vad det var. Regeln var oftast att ju äldre människa jag pratade med, desto mindre visste dom.

På det hela taget får jag väl säga att MMA är en sport på frammarsch i Sverige. Den kan inte på något sätt konkurrera med fotboll, hockey, innebandy eller nog ens med curling. Men den har en trogen skara, och den växer.

Träning från klubb till klubb
Det var ganska olika. Vissa var väldigt tekniska och andra väldigt pedagogiska. Några körde mycket uppvärmning och krävde disciplin, andra verkade mest vara några erfarna som visade mindre erfarna vad de kunde. Men bortsett från en klubb så körde alla efter mönstret: Stående en dag, liggande en annan, sparring den tredje. Vilken den klubben som skilde sig från mängden var återkommer jag till lite senare.

Spridning av MMABloggens namn
I all ärlighet vet jag inte hur väl jag lyckades med detta. Vår kära bloggfader jeNk hade en tanke med att jag skulle ta med mig och dela ut t-shirts med mmabloggen.se tryck. Tyvärr gick inte detta igenom. Men hade det gjort det är jag säker på att bloggen fått ännu fler läsare.

Men jag tror nog att bloggen fick mer uppmärksamhet. De flesta från klubbarna jag besökte läste inläggen och förhoppningsvis har de blivit trogna MMABloggen läsare. Vi får väl se i kommentarerna. Har vi någon som inte kände till MMABloggen innan mitt besök, gör dig hörd i kommentarerna nedan!

Ha roligt, träna, prova på MMA och försöka ge er läsare en intressant läsning
Tränade gjorde jag. Roligt hade jag också. Det är en härlig känsla att bli välkomnad in i en gemenskap och träningslokal. Att få prata med andra utövare om sporten man själv gillar så mycket. Utbyta tränings tips och fightpredictions. Men även själva projektet i sig blev jag glad över att jag företog mig. Det kändes som en större, mer speciell sak jag gjorde när jag turnerade runt och skrev om det, än om jag bara hade tränat. Min uppskattning för MMA blev större och min kunskap bredare. Jag blev en bättre fighter, men lärde också en sak om mig själv och det är att jag kommer förbli en MMA motionär! Jag vill inte gå match.

Om ni som läsare tyckte det var intressant att följa återstår väl att se i kommentarerna nedanför.

Bästa och sämsta
Sammanfattningsvis vill jag utnämna bästa och sämsta klubbarna. Alla var bra, men props måste ges till, trumvirvel please…

Gladius MMA i Göteborg! För ett exceptionellt välkomnande och mottagande av Jesper Gunnarsson och Isak. Fina lokaler. En härlig atmosfär, skämtsam, öppen, lyssnande och disciplinerad stämning. För deras helhets tänk inom MMA. Att få med alla aspekter under alla moment. Stående, brottning, grappling, scrambling och försvar mot samtliga. Ett sant nöje!

Sämst var utan tvekan Judoklubben i Ronneby, som nekade en trevlig kille på besök. Med träningskläderna redo fick han se stökiga ungar och föräldrar sitta och vänta på att passet skulle ta slut. Otåligt pladdrande med varandra eller i mobiltelefoner. När sedan den trevlige killen på besök förklarade sitt ärende sa Judo tränaren nej till en provträning eller att ens visa honom ett endaste kast innan nya gruppen kom. Han visste inte vad MMA var och var föga intresserad. Gå och ät pizza och se på idol sa han inte, men det var vad som hände.

Specialpris och hedersomnämnande går till Karlshamns MMA som hade en fantastisk stämning och var oerhört pedagogiska. Denna typer av klubbar är svensk MMAs framtid. Det är denna typen av klubb som gör att vi om 20 år kan få se MMA-SM på SVT sport. Svenskt folkhems idrottsanda när den är som bäst!

Ett stort tack till alla klubbar som välkomnat mig. Bara för att ni inte hamnade på prispallen innebär det inte att jag inte uppskattar er gästvänlighet.

Ja nu är det inte mer att säga än att jag droppar en hälsning då och då om jag besöker fler klubbar och låt mig veta vad ni tycker genom att komentera friskt.

Tack till alla läsare!

// Alexander ”on tour” Öhrstrand.

En kommentar »

 • Pär Åkesson skrev:
  22 oktober 2010 kl. 12:16

  Hej Alexander!

  Jag får be om ursäkt för det tråkiga omhändetagandet du fick i klubben. Min bror och jag har börjat utbilda oss till instruktörer för att kunna hjälpa till med träningar för att underlätta i just den stökiga barngruppen som ibland är uppemot 40 barn. Steve som du säkert pratade med har haft hand om denna själv med hjälp av en yngre judoka. Intresset för MMA och andra kampsporter ökar och själv tycker jag Judon är en utmärkt grund att stå på om man vill börja med MMA eller andra kampsporter.

  Vi jobbar för att bättre oss och givetvis är du välkommen att komma och träna med oss. Vi har samarbete med Karlskrona Judo och Karlshamns judoklubb för att bättra på träningsmöjligheterna.
  Jag var nere och tränade med Karlshamns fightcenter i sommras och kan bara hålla med dig om att det är en fantastisk klubb. Kanske skulle vara värt att inleda ett samarbete där också.

  Mvh Pär Åkesson

Lämna kommentar!

Följ kommentarerna via RSS.

* Obligatoriska fält

MMABloggen har stöd för Gravatars. För att skaffa din egna Gravatar, registrera dig på http://www.gravatar.com.